MojaLekáreň.sk

Kuchárkou: Vegetariánske kofty

Pripravte si bezlepkové kofty, ktoré budú voňať a chutiť ako v pravej indickej reštaurácii!

Kuchárkou: Vegetariánske kofty
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

V našej kuchyni by kofty asi najviac pripomínali klasické fašírky alebo známe čevabčiči podávané s cibuľou a horčicou :-)

Tie, ktoré som pre vás pripravila, majú skôr indický charakter a to primárne kvôli vôni korenia. Tradičné kofty sa pripravujú z mäsa - jahňacieho, hovädzieho alebo napríklad aj z rýb. Buď sa guľa vypráža na ohni alebo na panvici alebo sa varí v pikantnej omáčke.

Ak sa chcete vyhnúť mäsu, siahnite po nejakých strukovinách a zelenine. Po pridaní toho správneho korenia bude výsledok vždy perfektný!

Ja som sa rozhodla pre cícer, mrkvu a kvaku, ktorá na mňa už dlhšiu dobu žmurkala v chladničke a nevedela som čo s ňou. Kofty boli krehké, jemné i pikantné zároveň a s trochou zeleniny a dresingu vytvorili luxusný obed. V tejto verzii navyše bezlepkový. Skúste ich tiež!

Na 2 porcie budete potrebovať

  • 200 g uvareného cíceru alebo 1 plechovku cíceru
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 menšiu buľvu kvaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • poriadnu hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice pohánkovej múky (alebo akejkoľvek inej)
  • himalájsku soľ, rímsku rascu, kari alebo korenie garam masala
  • kukuričnú strúhanku na obalenie
  • tuk na vyprážanie

Ak si chcete uľahčiť život, môžete si cícer kúpiť v plechovke. Nie je ale žiadna veda uvariť si ho doma.

Postup

  • Cícer cez noc namočte do vody. Vodu ráno vylejte a varte v novej vode podľa návodu.
  • Uvarený cícer riadne rozmixujte.
  • Pridajte k nemu jemne strúhanú mrkvu a kvaku, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať, vajce, soľ a korenie.
  • Ak nemáte mletú rímsku rascu, použite obyčajnú, ale najprv ju nasekajte nožom, aby sa uvoľnila chuť i vôňa.
  • Pridajte 2 lyžice pohankovej múky - bude sa vám s cestom lepšie pracovať.
  • Obaľte kofty v kukuričnej strúhanke - držia dobre tvar, lepšie sa vyprážajú aj chutia.
  • Vyprážajte v olivovom oleji tak, aby aspoň polovica gule bola ponorená. Vyprážanie netrvá dlho, stačí do zlatova zo všetkých strán.

Kofty akéhokoľvek druhu sa podávajú so zeleninou, tortillou alebo s rôznym pečivom. Chuť doplní jogurtový dip, ale aj bez neho je to jednoducho dobrota.

CÍCER - Alebo aj rímsky hrach je strukovina orieškovej chuti a zdrojom mnohých cenných látok. Obsahuje veľké množstvo železa, vápnika i horčíka. Má nízky glykemický index, hodí sa na redukčné diéty.

RÍMSKA RASCA - Vzhľadovo bežnej rasci veľmi podobná, chuťou a vôňou už menej. Pozitívne pôsobí na zažívanie a proti nadúvaniu. 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Strukoviny Korenie a dochucovadlá

Prečítajte si tiež

Škorica je jedným z najstarších a najobľúbenejších korenín na svete. Jej charakteristická vôňa a chuť obohacuje nielen sladké, ale aj slané jedlá. Okrem kulinárskeho využitia má škorica aj množstvo…

viac

Kazia sa vám často zuby alebo trpíte zápalmi ďasien? Aj to môžu byť príznaky celiakie u dospelých.

viac

Harmanček je jednou z najznámejších a najpoužívanejších liečivých rastlín v našej krajine. Je vhodný pre každého, okrem alergikov, a vďaka svojej jemnej, ale účinnej povahe je obľúbeným liekom v…

viac

Zápal pľúc je zápalové ochorenie pľúcneho tkaniva. Môžu ho spôsobiť baktérie, vírusy, plesne, ale aj rôzne chemické látky alebo alergie. Jeho odborný názov je pneumónia. Zápal pľúc môže postihnúť…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.