MojaLekáreň.sk

Čo sa deje pod rúškom

Okrem nesporných výhod používania rúška v súvislosti s COVID-19, môže mať dýchanie s rúškom aj svoje nevýhody. O ktoré ide nám prezradí naša lekárnička − Mgr. Pavla Horáková a PharmDr. Kamila Horníčková.

Čo sa deje pod rúškom
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Prečo používať rúška

Koronavírus sa prenáša z človeka na človeka úzkym kontaktom. Ide o tzv. kvapôčkovou infekciu, ktorá je prenášaná vzduchom alebo aerosólom. Šírenie v aerosóle je nebezpečnejšie, keďže ide o menšie častice ako kvapôčky. Navyše aerosól môže vírusy prenášať na väčšiu vzdialenosť. Ak sme teda v prostredí, kde sa vyskytuje viac osôb naraz a vieme, že s nimi budeme tráviť čas dlhší ako 15 minút, sú rúška dobrou ochranou − zvlášť u detí, seniorov, ľudí so zníženou imunitou alebo chronicky chorých. Všetky aktuálne odporúčania a nariadenia o používaní rúšok a ďalších ochranných pomôcok sledujte na stránkach Ministerstva zdravotníctva. Aj vy svojou ohľaduplnosťou môžete prispieť k tomu, že nakazených bude menej!

Dýchacia sústava

Dýchanie s rúškom prináša aj isté nevýhody a riziká. Ktoré to sú?

Vydýchané hlieny, nečistoty a patogény sa zachytávajú v rúšku. Patogény majú vďaka teplému vlhkému prostrediu ideálne podmienky pre množenie. Ak sa rúško dostatočne často nemení, dýchame tieto patogény a nečistoty zase späť. Okolo 30 % vydýchnutého oxidu uhličitého vdychujeme s ďalším nádychom späť do pľúc. Takto namixovaná zmes vzduchu prestupuje z pľúc do krvi. Prítomnosť tohto zvýšeného CO2 v krvi môže spôsobiť miernu hypoxiu (nedostatok kyslíka v tele).

Tým, že sa do mozgu dostáva o niečo menej kyslíka ako obvykle, môže dochádzať k spomaleniu reflexov, zníženiu pozornosti, otupeniu zmyslov a predĺženiu reakčnej doby. Niektorí z nás iste sami zažili, že po dlhšom nosení rúška sa cítime slabší, akoby ospalí, máme pocit, že sa nám nedostáva vzduch a nemôžeme sa poriadne nadýchnuť.

Ste sami? Nadýchnite sa!

"Ak sa idete prejsť do lesa, idete na bicykli, jazdíte sami v aute či pracujete vonku, kde nie sú v blízkosti ďalší ľudia, zložte rúško a dýchajte čerstvý vzduch. Rúško by sme samozrejme mali mať nasadené všade tam, kde sa stretávame s ďalšími ľuďmi − obchody, verejná doprava, úrady, ulica,... atď." (Mgr. Pavla Horáková)

Alergie

V prípade peľových alergií, môže byť rúško, ktoré obsahuje nanovlákna alebo viac vrstiev, výhodou. Pri pobyte vonku pomôže rúško zachytávať peľové zrná a tým sa do organizmu dostáva menej alergénnych častíc.

Astma

Astmatici a ľudia s dýchacími problémami patria medzi hlavné rizikové skupiny.

Mnoho astmatikov sa však cez rúško nemôže poriadne nadýchnuť a preto radšej zostávajú doma. Ani to však nie je úplne bez rizika. Ak chýba pohyb a čerstvý vzduch (nedostatočné vetranie, pobyt v miestnostiach s vyšším množstvom dymu, prachu či alergénov), môže dôjsť k zhoršeniu astmy. Viac než mnohovrstvové bavlnené rúška sú pre astmatikov vhodné jednorazové rúška z netkanej textílie.

Starostlivosť o pleť

Každodenné nosenie rúška môže u ľudí s citlivou pokožkou, rosaceou, ekzémom, seboroickou dermatitídou či akné vyvolať podráždenie, svrbenie alebo zhoršenie stavu pleti. Môže dochádzať k ľahkému zapareniu pokožky, treniu o rúško, ale aj rozmnoženiu patogénov, ktoré oslabujú prirodzenú obranyschopnosť pokožky.

Pre osvieženie a upokojenie pleti použite termálnu vodu. Najdôležitejšie v starostlivosti o pokožku je jej dôkladné vyčistenie. Potom naneste vhodný krém.

Najviac trpí pokožka so sklonom k akné a zvýšenou tvorbou mazu. Pod rúško nepoužívajte make-up a dekoratívnu kozmetiku, nechajte pleť dýchať.

Rúško perte v nedráždivom pracom prostriedku a poriadne vypláchnite.

Keď nosíte respirátor dlhšiu dobu

"Pod rúškom, ale hlavne pod respirátorom u ľudí, ktorí túto ochranu musia nosiť niekoľko hodín na tvári, pleť a koža tváre mnohokrát trpí nielen začervenaním, ale hlavne otlakmi a pomliaždením kože. Na mieste je ošetriť kožu po zložení respirátora hojivými masťami, ktoré vyhovujú danému typu pleti - vhodné sú vitamínové masti s panthenolom, vitamínom E, nechtíkom, aloe vera či ďalšími hojivými látkami." (PharmDr. Kamila Horníčková)

Nosenie rúšok u detí

Vláda spresnila povinnosť ako budú žiaci nosiť rúška v školách a škôlkach od začiatku nového školského roka. Opatrenie bude platiť dva týždne, teda od 2. septembra od 06.00 h do 14. septembra do 18.00 h. Výnimky z nosenia rúšok po novom pribudnú u žiakov prvého stupňa základnej školy v interiéri školy v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu.

Hygienici však doplnili, že ak tieto deti budú rúško na tvári akceptovať, jeho nosenie jednoznačne odporúčajú. Rúško rovnako nebudú musieť nosiť žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo so sluchovým postihnutím.

Rúško naďalej nebudú musieť nosiť deti do troch rokov veku.

Ďalšie podrobné informácie nájdete na adrese Ministerstva zdravotníctva.

Sú situácie, kedy by ste ani u detí na rúška nemali zabúdať. Obzvlášť v nadchádzajúcom jesennom období chránia rúška deti pred rôznymi vírusmi a zdrojmi prenosných chorôb. Vo väčších kolektívoch, pri návšteve lekára alebo v preplnenom obchodnom centre, je podľa nášho názoru, nosenie rúšok u dospelých aj detí na mieste. Nosenie rúšok deťmi môže byť niekedy dosť tvrdý oriešok. Nie je vhodné deti strašiť, ale viesť ich k aktívnej zodpovednosti za svoje vlastné zdravie.

Alergický astmatik a rúška

Kolegyňa Vendula je alergický astmatik a podelila sa s nami o svoje skúsenosti s nosením rúška: 

"Ako alergický astmatik mám tento rok na jar naozaj veľké problémy. Rúšku mám z plátna (100 % bavlny), čo je asi ten najväčší problém. Musím sa chrániť proti vírusom, pretože svojím spôsobom, hoci som mladý človek, spadám do ohrozených skupín, ale zároveň v plátené rúške nemôžem veľmi dýchať. Keď hovorím do telefónu a mám rúško, mám problém po pol minúte dokončovať vety, pretože nemôžem chytiť dych. Snažím sa preto byť doma a veľmi nevychádzať. Nechcem podceniť svoju ochranu a ochranu ostatných tým, že si budem šiť rúška z tenšieho materiálu. Ďalším problémom je pleť mám ju dosť citlivú a pod rúškom veľmi vysychá. Okolo úst a na brade sa mi tvoria suché šupinky alebo pupienky. Jediný krém, ktorý sa mi zatiaľ osvedčil je Skin Food od Weledy. Je hutný a za normálnych okolností ho používam len v zime, teraz si to bez neho neviem predstaviť. Do pleti sa mi vsaje a udrží ju v pohode celý deň bez pocitu mastnoty. Je to geniálny harmonický produkt!"

Ako ušiť rúško

Návod na to, ako vyrobiť rúško nájdete nižšie. Takto si s výrobou poradila naša markeťáčka Anička :-)

 

Ako sterilizovať rúško

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Zápal ďasien môže byť spôsobený nedostatočnou zubnou hygienou, zlou technikou čistenia zubov alebo nevhodným vybavením, najmä príliš tvrdými zubnými kefkami alebo nevhodnými ústnymi vodami. Príčin…

viac

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.