Amygdalín a história
Amygdalín alebo vitamín B17 zaujíma vedcov už viac ako 200 rokov.
Vitamín B17 bol objavený vďaka ázijskému kmeňu Hunza, žijúcemu na pakistansko-indickom pomedzí. Ľudia žijúci v tomto kmeni sa dožívajú veľmi vysokého veku a prakticky netrpia žiadnym typom rakoviny. Hunzovia jedia tradičnú, nijako nespracovanú, prirodzenú stravu a vo veľkom konzumujú marhule a ich horké jadrá, ktoré sú bohatým zdrojom amygdalínu.
Objav vitamínu B17
Amygdalín na liečbu rakoviny prvýkrát použili v Rusku a neskôr aj v USA.
Za vynálezom vitamínu B17 v USA stojí biochemik Ernst T. Krebs a jeho synovia zo San Francisca. Skúmali amygdalín a vyhlásili, že bráni vzniku onkologických ochorení a selektívne zabíja nádorové bunky. Následne mu udelil pomenovanie vitamín B17, hoci nespĺňa podmienky nevyhnutné pre označenie ako vitamín.
V 50. rokoch minulého storočia Ernest Krebs mladší, vytvoril čiastočne umelú, čistenú formu amygdalínu, známu ako Laetril, ktorá sa následne stala v 60. a 70. rokoch populárnou alternatívnou liečbou rakoviny. To všetko sa dialo bez predošlého preukázania účinnosti. Podanú žiadosť o testovaní prostriedku na ľuďoch americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) zamietol z dôvodu nedostačujúcich výsledkov predklinických experimentov na zvieratách. Od roku 1980 je leatril na liečbu rakoviny v mnohých krajinách USA a v Európe zakázaný.
Amygdalín v liečbe a prevencii rakoviny
Odvtedy sa uskutočnilo veľa menších štúdií na zvieratách* s rôznymi výsledkami. Okolo amygdalínu tak stále nie je jasné a otázka zázračného lieku na rakovinu nie je doriešená. V rade novodobejších štúdií** bolo zistené, že by amygdalín mohol hrať úlohu ako podpora liečby diabetu***, aterosklerózy alebo preventívne pred rozvojom rakoviny.
Hoci účinok vitamínu B17 na liečbu rakoviny je nejasný****, najväčším producentom amygdalínu je stále Mexiko, kde sa amygdalín významne používa v doplnkovej liečbe nádorového ochorenia. Naďalej ale i tam patrí liečba amygdalínu medzi alternatívne formy terapie, rovnako tak ako dietoterapia, urinoterapia, liečba pôstom alebo zeleninovými šťavami.
Amygdalín sa tak v posledných 40 rokoch radí celosvetovo v najviac používanú formu alternatívnej liečby rakoviny. Môžeme sa s ním stretnúť pod radom obchodných názvov ako je vitamín B17, nitrilosid, mandelonitrile, laetril, atď.
Zdroje amygdalínu
Amygdalín nachádzame okrem jadier marhúľ tiež v jadrách jabĺk, broskýň, sliviek, červených čerešniach alebo v horkých mandliach. Ďalej sa nachádza aj v ľanových semiačkach, černiciach, malinách alebo strukovinách.
Prečo je amygdalín nebezpečný
Konzumácia amygdalínu vo vyššom množstve môže viesť k otrave kyanidom, ktorý sa z neho v tele uvoľňuje. Môže nebezpečne klesnúť krvný tlak, môžu nastať závraty, bolesti hlavy, zmätenosť, horúčka a môžete si poškodiť pečeň alebo upadnúť do kómy. V najhoršom prípade vás môžu vysoké dávky zabiť. Vysoká dávka je už 50 − 60 marhuľových jadier alebo 50 gramov laetrilu. Amygdalín je veľmi nebezpečný pre deti a zvieratá, kde je toxická dávka oveľa nižšia.
Zdroje:
- * pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22771646/
- ** www.researchgate.net/publication/265516869_Advanced_research_on_anti-tumor_effects_of_amygdalin
- *** www.ijpmonline.org/article.asp?issn=0377-4929;year=2012;volume=55;issue=2;spage=211;epage=214;aulast=Mirmiranpour
- **** pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27002407/