Zdravé varenie: Zapečený cícer s kari
Cícer majú znalci arabskej kuchyne spojený s hummusom, ktorého je hlavnou ingredienciou. Ak ste túto pochúťku ešte nevyskúšali v kombinácii s pita chlebom, rozhodne odporúčam. Tento recept však nebude o hummuse, ale o teplom hlavnom jedle, v ktorom hrá cícer hlavnú rolu. Zapečieme si ho totiž v rúre.
Dnešným receptom chcem opäť upozorniť na to, že strukoviny sú výborné a pre naše telo dôležité. Ešte vám s nimi jednoducho nedám pokoj ;-)
V predchádzajúcom recepte sme varili z adzuki fazule a teraz by ste rozhodne mali vyskúšať cícer. Nielen kvôli jeho výbornej orieškovej chuti, ale hlavne kvôli jeho zloženiu. Cícer, čiže rímsky hrach, je nadupaný vitamínami, minerálmi a bielkovinami a skvelo tak vegetariánom nahrádza mäso.
Ako všetky moje recepty, aj tento je pomerne jednoduchý. Najviac času vám na ňom zaberie čakanie na zmäknutie cíceru.
Ingrediencie na 2–3 porcie
- 250 g cíceru
- 1 veľká alebo 2 menšie mrkvy
- 1 cibuľa
- sušené rajčiny
- 2 vajcia
- 200 ml smotany
- 1 krémový syr
- 1/2 lyžičky kari
- soľ, čierne korenie
Ak máte radi štipľavé, môžete k dochuteniu použiť aj trošku kokosového oleja s chilli papričkami.
Cícer si namočte zhruba deň dopredu a potom ho varte 45-60 minút v tlakovom hrnci. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky, na väčšie kúsky pokrájajte paradajky. Mrkvy nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Smotanu šľahajte s vajcami a syrom. Výsledná hmota by mala mať hladkú konzistenciu, preto si na pomoc môžete vziať tyčový mixér. Na dno zapekacej misy nalejte olej a pokryte ho dokopy zmiešanými a okorenenými ingredienciami. Ušľahanou zmesou zalejte cícer so zeleninou a všetko pečte v rúre na 180-200 °C maximálne 30 minút.
Môj tip
Takto zapečený cícer je výborný so zemiakovou kašou. Ja som si k tomu ešte pridala na tanier rukolu. Verím, že aj táto kombinácia vám zachutí!
Zuzana Bihary
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!