Ryža obsahuje prevažne sacharidy, ale aj množstvo minerálov, vitamínov a dôležitej vlákniny. Obsah zdraviu prospešných látok samozrejme závisí od druhu ryže. Vyberte si z našej širokej ponuky!
Druhy ryže
- Väčšina z nás zaiste pozná onu bielu ryžu, ktorú nájdeme v každom obchode. Ovšem vďaka svojej úprave, kedy je zrno zbavené šupky, klíčku a vyleštené, stráca dôležité látky. Jej varenie je veľmi rýchle a jednoduché.
- Lepšie je na tom hnedá ryža. Býva tiež označovaná ako natural ryža. Tento druh ryže obsahuje klíček i značnú časť šupky, takže je určite nutrične cennejšia. Varí sa síce dlhšie a má väčšie sklony k žltnutiu, ale jej obsah vitamínov (B1, B2, E) a minerálov (horčík, fosfor, vápnik), vám všetko vynahradí.
- Parboiled ryža je akýsi kompromis medzi bielou a hnedou ryžou. Je upravená špeciálnou technológiou, aby sa skôr uvarila a pritom obsahuje viac prospešných látok než biela ryža.
- Basmati ryža je obľúbená v ázijskej kuchyni. Má orieškovú chuť a výraznejšiu vôňu. Patrí medzi najkvalitnejšie druhy ryže. Vychutnajte si i vy ryžu basmati.
- Už ste vyskúšali jazmínovú ryžu? Pri varení uvolňuje jemnú arómu jazmínu. Je podobná basmati ryži, ale po uvarení je o niečo viac lepivá. Vyskúšajte napríklad jazmínovú ryžu Wolfberry.
- Divoká alebo tiež planá ryža sa hojne využíva do rôznych šalátov. Jej doba varenia je ovšem až 60 minút.
- Červená ryža je nelúpaná a vďaka tomu má zrno červenohnedú farbu. Má orechovú chuť.
- Čierna ryža u nás nie je príliš známa. Je pestovaná v Číne a má sladkastú chuť. Podľa štúdií táto ryža obsahuje i nezanedbateľné množstvo antioxidantov.
Kategóriu
Ryža
nájdete aj na našom českom e-shope Lékárna.cz