MojaLekáreň.sk

Ako na nádchu a prechladnutie u bábätiek?

Na jeseň a v zime sa prechladnutie nevyhne ani dojčatám. Poradíme, čo robiť, keď má bábätko upchatý nos, trápi ho nádcha a kašeľ.

Ako na nádchu a prechladnutie u bábätiek?
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Jemná masáž a osvieženie vzduchu bábätku svedčí

Ako prevenciu aj pomoc pri už prebiehajúcej nádche odporúčam čistiť vzduch pomocou éterických olejov. Pre bábätká od najútlejšieho veku sa hodia esencie z borovice, levandule, eukalyptu alebo tymianu. Odporúčam zmes éterických olejov od Nobilis Tilia Detská, ktorú môžete používať už od 9. týždňa veku bábätka. Éterický olejček pôsobí priaznivo na tráviaci a dýchací systém bábätka.

Ak dávate prednosť spreju pre čistenie vzduchu, stačia 2 − 4 streknutia do miestnosti, kde máte bábätko, použite Detský osviežovač vzduchu. Takto rozprášené éterické oleje pôsobia proti chrípkovým vírusom, posilňujú imunitu a čistia vzduch.

Na nádchu je vhodné u bábätiek používať jemné spreje s morskou vodou alebo nosný olej Vilík, ktorý zabraňuje vysúšaniu sliznice, vďaka jemným ale účinným olejom uľahčuje dýchanie a je možné ich rozotrieť do okolia nošteka, ochrániť tak nos pred jeho odrením.

Při intenzívnejšej nádche je vhodné natierať hrudníček, čelo, ale i nožičky eukalyptovým balzamom Davídek. Hlavičku i nožičky pri nádche udržujte v teple a zvyšte polohu hlavičky bábätka pri spánku podloženým vankúšikom… (PharmDr. Kamila Horníčková)

Ako na nádchu u bábätka

  • Upchatý noštek čistite a zvlhčujte izotonickým roztokom morskej vody, ktorá navyše nariedi hlien − aplikujte niekoľkokrát denne, aj dlhodobo − a to aj v zimných mesiacoch. Mrazom vysušená nosová sliznica sa potom lepšie dokáže ubrániť patogénom, ktoré spôsobujú nádchu a prechladnutie.
  • Pre deti staršie ako 6 mesiacov môžeme v prípade upchatého nosa akútne použiť hypertonické roztoky, ktoré zmiernia opuchy sliznice a uvoľnia upchatý nos.
  • Zriedený hlien odstráňte pomocou odsávačky nosa. Na výber sú tak manuálne, ako aj odsávačky určené na pripojenie na vysávač či elektronické. Ale pozor − aj u odsávačiek platí − všetko s mierou! Odsávať nos odporúčame iba v prípade, ak kojenec nemôže kvôli upchatému nosu sať materské mlieko alebo piť z fľaštičky, prípadne pred spaním.
  • Lieky odporúčame používať čo najkratší potrebný čas. Odstup medzi jednotlivými dávkami by mal byť minimálne 8 hodín. Ak do 3 dní nedôjde k zlepšeniu, navštívte pediatra.

Čo môžete urobiť sami

  • Pri nádche dostatočne vetrajte a zvlhčujte vzduch. V chladnejšej dobre vyvetranej miestnosti sa bábätku bude spať oveľa lepšie ako v prekúrenom byte so suchým vzduchom.
  • Na kúrenie alebo na postieľku zaveste pár vlhkých plienok.
  • Postieľku podložte na jednej strane, aby malo bábätko trochu zdvihnutú hlavičku.
  • Do difuzéra alebo odparovača môžete nakvapkať pár kvapiek éterického oleja, ktorý je vhodný aj pre najmenšie deti alebo olejčekom bábätko masírovať (napr. You&Oil alebo Nobilis Tilia). Tieto oleje alebo spreje sú vhodné už pre najmenšie deti. 

Kedy ísť k lekárovi?

  • V prípade, že sa dieťa dusí, nie je schopné sa vôbec nadojčiť či napiť, má silný kašeľ, bolesť ušiek, hnisavý zápal očiček, alebo sa pridá teplota.
  • V prípade, že nádcha trvá dlhšie ako 7 − 10 dní a dôjde pri nej ku komplikáciám − napr. zápalu stredného ucha, hlasiviek, pľúc alebo priedušiek.
  • Ak ide o vaše prvé bábätko a neviete si rady, neváhajte sa obrátiť na lekárnika alebo pediatra.

Prekvapkajte noštek

S úspechom mám vyskúšané aj prekvapkávanie detského nošteka materským mliekom. Ak chceme použiť niečo "razantnejšie", môžeme siahnuť po kvapkách s obsahom oxymetazolínu (s koncentráciou 0,01 % u dojčiat a 0,025 % u detí od 1 roka) či xylometazolínu (0,05 % pre deti od 2 rokov). (Mgr. Pavla Horáková)

Ako na prevenciu nádchy a prechladnutia u detí

  • Bábätko teplo obliekajte (avšak pozor na prehriatie).
  • Dostatočne vetrajte a zvlhčujte vzduch.
  • Zvlhčujte i nos bábätka, predovšetkým v zimných mesiacoch.
  • Vyhýbajte sa kontaktu s nakazenými deťmi a dospelými.
  • V období šestonedelia a v čase chrípok a prechladnutí sa vyhýbajte miestam s veľkou koncentráciou ľudí (detské kolektívy, nákupné centrá,...).
  • So staršími bábätkami môžete začať chodiť do sauny. Vyberajte tie, kde majú nižšiu teplotu a zameriavajú sa na saunovanie detí.
  • Chodievajte čo najviac von. Na krátke prechádzky môžete s najmenšími vyraziť aj pri teplotách do -5 °C.
  • Ak môžete − dieťa dojčite! Práve dojčenie je dôležitým faktorom prevencie.
  • Naučte dieťa čo najskôr smrkať.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Deti
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Deti a mamičky

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.