MojaLekáreň.sk

Glutatión a jeho dôležitosť v ľudskom tele

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho vytvára samo, ak má dostatok substrátu. V dôsledku starnutia (po 60. roku života) sa jeho prirodzená produkcia v tele znižuje. Podľa mnohých zahraničných štúdií má glutatión veľký potenciál aj pri liečbe mnohých ochorení. Neodporúča sa ho užívať bez rozdielu, kvôli možným nežiaducim liekovým interakciám. Ak uvažujete o jeho užívaní, vždy sa najprv poraďte so svojím lekárom.

Glutatión a jeho dôležitosť v ľudskom tele
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Formy glutatiónu

Glutatión je k dispozícii vo forme výživových doplnkov, kedy lipozomálna forma umožňuje oveľa lepšie vstrebávanie do tela v porovnaní s inými formami.

Funkcie glutatiónu

  • chráni telo tým, že na seba viaže voľné radikály. Tie vznikajú v tele v dôsledku metabolických procesov, chemických vplyvov prostredia, liekov, stresu alebo nadmernej námahy.
  • Podieľa sa na metabolizme vitamínu C a vitamínu E v tele,
  • pomáha pečeni v procese detoxikácie,
  • pomáha obličkám a tráviacemu systému pri odstraňovaní toxínov,
  • podporuje imunitné funkcie organizmu,
  • nedostatok funkcie GSH vedie k zápalom, chorobám a starnutiu.

Čo znamená znížená hladina glutatiónu v tele

Znížené hladiny v tele sú spojené s vyššou úrovňou oxidačného stresu. Je známe, že voľné radikály (oxidačný stres) vedú k rýchlejšiemu starnutiu a súvisiacim poruchám. Znížená hladina glutatiónu sa nachádza u ľudí trpiacich neurodegeneratívnymi ochoreniami (skleróza multiplex, demencia, Parkinsonova choroba...), srdcovými ochoreniami (vysoký krvný tlak, infarkt myokardu, ateroskleróza...), u ľudí s reumatoidnou artritídou, lupusom, nekontrolovaným diabetes mellitus, u neplodných mužov a žien, u ľudí s psychickými problémami (bipolárna porucha, depresia).

Znížená hladina glutatiónu v tele môže byť spôsobená týmito faktormi:

  • Vek ( jeho produkcia s vekom klesá).
  • Veľká záťaž toxínmi, voľnými radikálmi a stresom (vtedy naše telo nie je schopné recyklovať glutatión v potrebnom množstve)
  • Zlý životný štýl - nedostatok pohybu, nevhodné stravovacie návyky, nadbytok jednoduchých cukrov a toxických látok
  • Dlhodobý fyzický stres
  • Znečistenie životného prostredia
  • Fajčenie a alkohol
  • Stres
  • Obezita
  • Diabetes mellitus
  • Chronické infekčné ochorenia
  • Niektoré lieky (paracetamol, NSAID, opiáty, antiepileptiká, polypragmazia - t. j. užívanie mnohých liekov).

Zdroje glutatiónu

Glutatión sa nachádza v mäse, ovocí a zelenine (najmä v tých, ktoré obsahujú síru - napr. brokolica, špargľa, karfiol, kapusta, cesnak, cibuľa, kel, špenát, avokádo, hovädzie a kuracie mäso, šunka, jahody...), pivovarské kvasnice a strukoviny. Pravidelné aeróbne cvičenie tiež zvyšuje hladinu glutatiónu, ktorý tiež posilňuje náš imunitný systém. Funkciu glutatiónu podporujú vitamíny C a E, selén, rybí olej (omega 3), vitamíny skupiny B (B12, B9, B2, B6), ALA, horčík a pestrec mariánsky. Silymarín z pestreca mariánskeho zvyšuje produkciu glutatiónu až o 35 %. Pestrec mariánsky sa bežne používa ako doplnkový pomocný prostriedok pri cirhóze, steatóze (stukovatení pečene) a hepatitíde. Kobminácia pestreca mariánskeho a glutatiónu je užitočná, pretože tieto dve látky pôsobia synergicky.

Odporúčaná denná dávka

Dopĺňanie GSH je možné len po konzultácii s lekárom, telo si ho normálne produkuje samo (približne 2-150 mg denne). Bezpečná denná dávka sa udáva v rozmedzí 250-1500 mg.

V niektorých krajinách je glutatión registrovaný aj ako liek. V terapeutických dávkach sa osvedčilo podávanie intravenózne alebo intramuskulárne. V inhalačnej (aerosólovej) forme sa glutatión podáva pri liečbe pľúcnych ochorení.

Zahraničné štúdie

Pre prehľad uvádzame zdroje zahraničných štúdií zaoberajúcich sa pôsobením a funkciami glutatiónu:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11008322/ (Súhrn o GSH)
  • https://www.ejmed.org/index.php/ejmed/article/view/218/91 (Preventívne využitie glutatiónu a použitie pri mnohých ochoreniach)
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36386929/ (Starnutie, protizápalové a antioxidačné účinky pri liečbe mnohých ochorení)
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109705028275 (Protizápalový a antioxidačný účinok GSH pri ateroskleróze. Zápal a jeho vplyv na rozvoj kardiovaskulárnych ochorení).
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9137531/ (Vplyv na dlhodobé užívanie glutatiónu chráni pred oxidačným stresom a podieľa sa na udržiavaní zdravej hladiny glykovaného hemoglobínu (cukru v krvi) u pacientov s cukrovkou 2. stupňa).
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28789631/ (Vplyv glutatiónu na nealkoholovú tukovú chorobu pečene).

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Antioxidanty Detoxikácia obličiek, očista obličiek

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.