MojaLekáreň.sk

Kvasená zelenina - vieme, ako na ňu

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie imunity.

Kvasená zelenina - vieme, ako na ňu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo budete potrebovať na kvasenie zeleniny

Na domáce kvasenie zeleniny nemusíte siahnuť hlboko do vrecka. Poháre chutnej fermentovanej zeleniny si môžete vyrobiť doslova za pár korún.

  • Nádoba na kvasenie zeleniny - Môžete si vystačiť s konzervačnými pohármi. Väčšia je naplnená zeleninou, menšia naplnená vodou slúži ako závažie. Môžete vyskúšať aj rôzne pomôcky - pružiny na poháre alebo špeciálne poháre s viečkami na nakladané uhorky.
  • Zelenina - Bez nej sa nezaobídete. Ako základ sa používa kapusta - biela, červená alebo aj čínska. Do kapusty môžete pridať čokoľvek, čo máte radi. Osvedčené kombinácie sú kapusta s cibuľou alebo kapusta s mrkvou či červenou repou. Tí odvážnejší pridávajú reďkovku, pór, kaleráb, zeler, brokolicu alebo karfiol. Uhorky sa dajú aj kvasiť. Tí, ktorí kapustu nepotrebujú, môžu kvasiť prakticky akúkoľvek zeleninovú zmes.
  • Soľ - zeleninu môžete kvasiť aj bez soli, ale je to trochu náročnejšie. Preto je lepšie začať so soľou. Môžete použiť bežnú kuchynskú soľ. Odporúčame morskú soľ a ešte lepšie ružovú himalájsku soľ, ktorá obsahuje aj 88 prvkov, ktoré telo dokáže využiť.
  • Korenie - tí, ktorí radi experimentujú, môžu pridať rôzne koreniny. Jedným z takých klasických je rasca. Môžeme odporučiť aj chren alebo cesnak. Siahnuť môžete aj po bobkovom liste a korení. Skvelý je aj umeocet.
  • Probiotiká - Ak sa rozhodnete vyskúšať kvasenie bez soli, môžete použiť probiotiká ako štartér pre kvasenie.

Kvasená zelenina - recept

  1. Zeleninu nakrájajte na malé rezance, kocky, kolieska, skrátka tak, ako vám príde pod ruku. Zeleninu osolíme alebo okoreníme. Na 1 kg zeleniny pridajte 15 - 20 g soli.

  2. Zeleninu zmiešajte so soľou a nechajte ju niekoľko desiatok minút odpočívať. Občas zeleninu stlačte, aby sa uvoľnila šťava.

  3. Túto zmes naplňte do pripravenej nádoby. Dôležité je, aby bola všetka zelenina ponorená v šťave. Zelenina preto musí byť zaťažená. Najlepšie pomocou špeciálnej špirály alebo menšej nádoby naplnenej vodou..

  4. Nádobu skladujte na bezpečnom mieste v kuchyni, mimo dosahu priameho slnečného svetla. Počas niekoľkých dní dôjde k mliečnemu kvaseniu.

  5. Po 5 až 7 dňoch uložte nádobu s hotovou fermentovanou zeleninou do chladničky. Pridávajte do zeleninových šalátov alebo ako prílohu k rôznym bežným jedlám.

Náš tip - fermentácia zeleniny bez soli

Ak nechcete používať soľ na kvasenie, ako zákvas vám môže dobre poslúžiť pridanie probiotík. Nespotrebované zvyšky skonzumujte - vaše telo sa vám poďakuje :-) Na naštartovanie kvasenia môžete použiť aj jačmenný slad - ten tiež „nakŕmi“ vyvíjajúce sa probiotické kultúry.

Blesková fermentácia zeleniny

  • Himalájska soľ je veľmi vhodná na nakladanie zeleniny do vlastnej šťavy a na prípravu nálevu. V porovnaní s bežnou soľou obsahuje 88 prvkov, ktoré môže naše telo využiť.
  • Umeocet dodáva zelenine slanú kyslastú chuť. Používa sa najmä na bleskové kvasenie šalátov (napríklad reďkoviek alebo uhoriek). Keďže obsahuje aj enzýmy, dokáže zeleninu v priebehu niekoľkých minút premeniť na jemne fermentovaný šalát. Môžete ho použiť aj na výrobu nálevu - rovnako ako sójovú omáčku. Tá je výborná aj na šalát z čínskej kapusty a šalátu a podobne ako umeocet vďaka obsahu enzýmov veľmi rýchlo spustí fermentáciu.

Všetkého s mierou!

Ako pri všetkom, aj pri fermentovanej zelenine platí príslovie - všetkého s mierou! Odporúčame konzumovať 1 polievkovú lyžicu fermentovanej zeleniny denne po obede alebo večeri.

3 tipy na uľahčenie kvasenia

1. Niektoré druhy zeleniny uvoľňujú málo šťavy, iné takmer žiadnu. Môžete ju nahradiť prevarenou vodou so soľou alebo umeoctom.

2. Počas kvasenia sa šťava zväčšuje. Pod nádobu umiestnite tanier, z ktorého môže prebytočná šťava odtekať.

3. Hotovú zmes rozdeľte do niekoľkých malých uzatvárateľných pohárov a uložte do chladničky. Každú chvíľu sa môže časť začať kaziť, aby ste nepokazili celú dávku.

Kimči (Kimčchi)

Môžete tiež ochutnať kimči - tradičnú kórejskú pochúťku, ktorá má v tejto krajine stáročnú tradíciu. Je to pikantný, chrumkavý šalát z nakladanej a fermentovanej zeleniny a ďalších prísad (soľ, chilli, zázvor, rybia omáčka atď.).

Domáce kimchi - recept

Co budete potrebovať:

  • 1 pekinská kapusta
  • 2 polievkové lyžice soli (PL) (môže byť aj himalájska ružová jemná)
  • 1 polievková lyžica sladkej ryžovej múky (známej aj ako lepkavá ryžová múka)
  • 1/2 šálky kórejských čili vločiek
  • 4 PL rybej omáčky
  • 2 PL cukru
  • 3 šalotky nakrájané na pásiky
  • 1/4 stredne veľkej nakrájanej cibule
  • 3 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky nasekaného zázvoru
  • 2,5 šálky vody
Ako na to:
  1. V miske dôkladne zmiešajte soľ a 1,5 šálky vody. Odstavte.
  2. Umyte a nakrájajte kapustu na malé kúsky.
  3. Kapustu ponorte do osolenej vody a nechajte stáť 3-6 hodín alebo kým nezmäkne.
  4. Do malého hrnca dajte sladkú ryžovú múku a 1 šálku vody a zahrejte na miernom ohni. Miešajte, kým nezhustne, približne 5 minút.
  5. Pripravte si pastu - v miske zmiešajte trochu ryžovej múky, kórejské chilli vločky, rybiu omáčku a cukor a na chvíľu ju dajte vychladiť do chladničky.
  6. Po vychladnutí pridajte do pasty nasekanú šalotku, cibuľu, cesnak a zázvor a premiešajte.
  7. Keď je kapusta mäkká, 3-4-krát ju prepláchnite, aby ste dôkladne odstránili slanú vodu.
  8. Pripravenú pastu vmiešajte do kapusty a vložte do dobre vypláchnutej nádoby.

Ak máte radi kimči čerstvé, môžete ho podávať ihneď. Ak ho máte radšej fermentované, nechajte ho 5 dní odstáť. Potom ho dajte do chladničky a každý deň si môžete zobrať trochu - vychutnajte si ho!

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.