MojaLekáreň.sk

Ako na teplotu u detí?

Poradíme, ako správne zmerať teplotu u detí, ako zraziť vysokú horúčku a kedy vyhľadať lekára.

Ako na teplotu u detí?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Ako je to s teplotou u detí

Teplota sa u detí mení s vekom, dennou dobou a telesnou aktivitou. Dojčatá majú väčšinou o niečo vyššiu telesnú teplotu ako staršie deti. Počas dňa je teplota najnižšia ráno a naopak najvyššia k večeru. Za zvýšenú teplotu sa považuje teplota v rozmedzí 37-38°C. Za horúčku je považovaná telesná teplota nad 38°C. Pokiaľ má dieťa zvýšenú teplotu, nejaví iné známky choroby a vyzerá a správa sa ako obvykle, nie je treba vo väčšine prípadov teplotu zrážať.

Ako zmerať teplotu u detí

  • U novorodencov a dojčiat je najpresnejšie meranie teploty v konečníku. Od tejto teploty odčítame 0,5°C, tzn. keď v konečníku nameriame 37,5°C, reálna telesná teplota dieťaťa je 37°C.
  • U starších detí sa už preferuje meranie teploty v podpazuší.

Horúčka - nebezpečenstvo alebo pomocník?

Horúčka je signál, že organizmus reaguje na chorobu. Dochádza pri nej k aktivácii imunitného systému. Biele krvinky, ktoré sú prvotnou líniou obrany tela, sú pri horúčke pohyblivejšie a tak majú väčšiu šancu vysporiadať sa s "nepriateľom". Pri teplote nad 39°C sa znižuje aj schopnosť patogénov množiť sa a rýchlejšie hynú. Zároveň sú požierané armádou prebudených bielych krviniek.

Vírusy, baktérie a horúčka

Veľmi často sa horúčka vyskytuje pri vírusovom ochorení. U bakteriálneho ochorenia je menej častá. 

Horúčku môžeme rozdeliť do dvoch fáz.

  • 1. fáza - teplota stúpa (po tom, čo patogény vstúpia do tela, začne správne fungujúci imunitný systém teplotu zvyšovať). Dieťa môže mať studené ruky a nohy, môže mať zimnicu a triasť sa, citlivejšie vnímať bolesť. A práve tieto symptómy naznačujú, že sa teplota bude ešte zvyšovať. V tejto fáze je potrebné dodať teplo zvonka. Dieťaťu dáme teplé ponožky a sveter, alebo ho prikryjeme dekou.
  • 2. fáza - teplota sa udržuje na účinnej hladine. Druhá fáza horúčky nastupuje po niekoľkých hodinách, či ďalší deň. Teplota kulminuje (väčšinou aj napriek 39°C). Organizmus už teplotu nezadržuje, ale začína ju posielať von. Dieťa sála, má horúce ruky, nohy, tvár či celé telo. Ak sa dieťa cíti dobre a nič ho nebolí, horúčku nezrážame a necháme ju pracovať. Tým sa telo s chorobou rýchlejšie vysporiada.

Kedy vyhľadať lekára

  • Ak horúčkou trpí dojča do 6 mesiacov veku či ak má dieťa do 1 roka horúčku vyššiu ako 39°C.
  • U starších detí je vhodné navštíviť lekára, ak je dieťa apatické, málo močí, nechce piť, vracia, je zmätené, nepokojné, má bolesti ucha, hlavy alebo krku, má vyrážku či mramorovanú kožu.
  • S lekárom konzultujte aj horúčku trvajúcu dlhšie ako 3 dni a vysokú neklesajúcu horúčku (39-40°C).
  • Ak teplota prekročí 40°C a pri výskyte febrilných kŕčov urýchlene kontaktujeme lekára či záchrannú službu.

Ako a kedy uľaviť od horúčky

  • U detí, ktoré majú tendenciu k vzniku febrilných kŕčov, je vhodné podať lieky na zníženie teploty už pri prvých príznakoch horúčkovitého ochorenia. Pozor by sme si v tomto prípade mali dať na možný rýchly vzostup teploty po pominutí účinku liekov.
  • U detí, ktoré netrpia na vznik febrilných kŕčov, nie je väčšinou potrebné teplotu do 38°C nijako znižovať. Pri horúčke nad 38°C sa pre znižovanie rozhodujeme na základe celkového stavu dieťaťa. Ak dieťa normálne je, pije, hrá sa, spí a nič ho nebolí, nie je nutné horúčku znižovať. Naopak je veľmi vhodné ju nechať pracovať a pomôcť telu sa rýchlejšie vysporiadať s ochorením. Ak sa však dieťa necíti dobre, je unavené či podráždené, niečo ho bolí, je zníženie horúčky na mieste.

Na zníženie horúčky a bolesti môžeme podať lieky s obsahom paracetamolu alebo ibuprofenu.

  • čapíky a sirupy - sú vhodné pre najmenšie deti,
  • tablety - sú vhodné pre staršie deti

Pre správne dávkovanie sa riadime hmotnosťou dieťaťa. Ak si nie ste istí, ako lieky dieťaťu podať, obráťte sa na lekára alebo lekárnika, ktorí vám s dávkovaním poradia.

Jednotlivé dávky lieku je možné podávať v intervale po 6-8 hodinách od predchádzajúcej dávky.

Možno striedať lieky s obsahom paracetamolu a ibuprofenu?

Áno. Ak horúčka po použití lieku neklesá, je možné striedať lieky s obsahom paracetamolu a ibuprofenu v kratšom časovom intervale po 4 hodinách. Tzn. podáme Paralen (či Panadol), po 4 hodinách môžeme podať Ibalgin (či Nurofen), po ďalších 4 hodinách opäť Paralen a o 4 hodiny Ibalgin.

Pokoj a tekutiny

Ak má dieťa horúčku, zvyšuje výdaj enegie a je dôležité, aby dostatočne pilo a doplnilo tak potením stratené tekutiny a zostalo v pokoji.​

Ako ešte uľaviť od horúčky

K znižovaniu teploty môžeme použiť aj zábaly a vlažnú sprchu. Zábaly vykonávame len vtedy, keď má dieťa už teplé aj ruky a nohy. Pri studených rukách a nohách sa zábaly a sprchy neodporúčajú.

Ako správne vykonať zábal

  • prestieradlo namočte do vlažnej vody (25-35°C, podľa veku dieťaťa - malé deti a dojčatá potrebujú vodu teplejšiu, tie staršie znesú i studenšiu)
  • vyžmýkajte ho a zabaľte do neho dieťa,
  • na tento zábal dajte ešte jednu vrstvu, tj. zabaľte dieťa do suchého uteráka alebo deky
  • zábal nechajte 5-10 minút, potom zložte
  • ak nedôjde k potrebnému zníženiu teploty, po ďalších 30 minútach zábal zopakujte

Alternatívou pre malé deti sú miesto zábalov celého tela len zábaly zápästí, členkov alebo lýtok. U najmenších dojčiat, možno aplikovať metódu tzv. telo na telo, tj. na svoje nahé telo položte vyzlečené bábätko, prikryte sa ľahšou dekou a nechajte pôsobiť svoju nižšiu teplotu tela.

Febrilné kŕče - kto je ohrozený a ako prebiehajú

Mnoho rodičov sa bojí nechať horúčku prebehnúť, aby dieťa nedostalo febrilné kŕče. Horúčka sama o sebe febrilné kŕče nevyvoláva. Vo väčšine prípadov sa vyskytujú pri súhre viacerých faktorov. Či už sa jedná o genetické dispozície, anomálie nervových buniek alebo nízky vek.

Kŕče sa najčastejšie objavujú u detí od 6 mesiacov do 5 rokov (najčastejšie pritom vo veku okolo 2 rokov). V tomto veku ešte mozog nie je úplne zrelý a je citlivý na náhly "skok" teploty. Kŕče postihujú 3-4% detí. Kŕče sa vyskytujú zvyčajne na začiatku horúčkovitého ochorenia, keď teplota rýchlo stúpa.

Dieťa pri kŕči zvyčajne najprv stuhne, prehne sa do oblúka a potom sa začne nekontrolovateľne triasť. Môže upadnúť aj do bezvedomia. Tento stav môže trvať až 5 minút, vo výnimočných prípadoch až 15 minút. Akonáhle sa telesná teplota ustáli (okolo 39°C), vznik kŕčov už nehrozí.

Kedy privolať záchranku

Záchrannú službu volajte ihneď, ak má dieťa horúčku vyššiu ako 40°C alebo pri výskyte febrilných kŕčov! (Mgr. Pavla Horáková)

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Horúčka u detí Deti a mamičky Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.