MojaLekáreň.sk

Kedy použiť rúško a kedy respirátor

Ochrana horných dýchacích ciest sa stala neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života, a preto sme pre vás pripravili prehľad toho, kedy je vhodné použiť rúšku alebo respirátor a aké má ich nosenie výhody a nevýhody.

Kedy použiť rúško a kedy respirátor
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Rúška a respirátory

Rúšok i respirátorov je viacero druhov, preto by sme vám radi povedali, aké sú medzi nimi rozdiely a kedy ich nosiť, aby nás čo najlepšie ochránili.

Jednorazové rúška (chirurgické, "papierové")

Chirurgické rúško (čiže ústenka) sa skladá štandardne z 3 vrstiev. Je nariasené, aby sa lepšie prispôsobilo tvári a zachytilo nečistoty. Toto rúško bývalo typické predovšetkým u zdravotníkov na operačných sálach a všade tam, kde bolo potrebné udržať prostredie bez mikróbov, ktoré sa nachádzajú v kvapôčkach úst a nosa každého z nás. Bráni a chráni ostatné osoby, proti prenosu mikróbov "zvnútra von". Je jednorazové a po niekoľkohodinovom nosení je nevyhnutné ho vymeniť za nové. Čas nosenia je výrazne ovplyvnený ďalšími faktormi, ako je zvlhnutie dychom, slinami či potom. 

Látkové rúška

Bavlnené rúško, môže byť jedno, dvoj i trojvrstvové, prípadne je z vnútornej strany opatrené "vreckom", do ktorého si môžete vložiť filter. Tieto rúška majú výhodu, že ich je možné opakovane prať, sterilizovať a pri troche zručnosti si ho môžete veľmi ľahko ušiť doma.

Ako prať bavlnené rúško

"Určite odporúčam prať bavlnené rúška v práčke pri teplotách vyšších ako 60 °C. Ak nechcete čakať, než nazbierate väčšie množstvo rúšok, môžete rúška vyvariť vo vriacej vode počas aspoň 5 minút. Potom ich nechajte poriadne uschnúť a pre zlikvidovanie zvyšných patogénov je odporúčam ešte prežehliť naparovacou žehličkou." (Mgr. Pavla Horáková)    

Nano rúška

Toto rúško obsahuje tzv. nanovlákno. Ide o veľmi tenké vlákno, ktoré možno vyrobiť z prírodných i syntetických materiálov. Používa sa nielen na výrobu rúšok a respirátorov, ale aj ďalších filtrov (napríklad vodných alebo vo vzduchotechnike), lôžkovín pre alergikov a inde v medicíne. Nanovlákna vytvárajú akúsi hustú sieť, ktorá zadrží aj veľmi malé častice a vďaka tomu bráni šíreniu kvapôčok do okolia, ale aj ich vdýchnutia. Zároveň sa pre svoju ľahkosť v rúške aj dobre dýcha. Je teda vhodné pre alergikov a osoby trpiace ochorením dýchacích ciest. 

Výhody bavlnených a nano rúšok

  • Nano rúška môžu mať účinnosť záchytu častíc až 99 % (záleží na použitom materiáli a technológii spracovania).
  • Môžete ich prať a dezinfikovať opakovane.
  • Sú určené na nosenie na viac použití.
  • Nano rúško sa nesmie žehliť.
  • Účinne chráni pred smogom, prachom a peľom.

Rúška s obsahom striebra

Na trhu je možné dostať aj rúška s obsahom striebra. Rúška s aktívnym striebrom, tzv. koloidným striebrom, by mali napomáhať k lepším antibakteriálnym vlastnostiam rúšok. 

Nevýhody rúšok

  • Netesnia okolo nosa a po stranách, kadiaľ prúdi vydychovaný a niekedy aj vdychovaný vzduch. Tesnosť okolo nosa niektorí výrobcovia čiastočne riešia tvarovacím prúžkom na nose.
  • Jednoduché bavlnené a chirurgické rúška chránia iba pred rozptylom kvapôčok do okolia a nie sú schopné zachytiť malé častice.
  • Väčšinou sú jednorazové.
  • Rúška cca po 4 hodinách zvlhnú (vplyvom nášho dychu, potom, slinami) a potom je nevyhnutné ich vymeniť za nové.
  • Zahmlievajú sa v nich okuliare.
  • Môžu spôsobiť podráždenie citlivej pleti.

Respirátory

Ide o respiračné polomasky, ktoré zakrývajú nos a ústa, doliehajú tesne na tvár a pri ich správnom nasadení nedochádza k vdychovaniu nefiltrovaného vzduchu. Respirátor chráni pred prienikom mikroorganizmov, jemného prachu, tuhých a kvapalných toxických častíc − teda kvapôčok z úst či nosa.

Viete, že... 

Respirátory sú prevažne ochranné pomôcky horných dýchacích ciest určené na jednorazové použitie. Ak ale siahnete po respirátore s obsahom nanovlákien so striebrom, možno ich používať opakovane. Túto informáciu nájdete vždy na obale produktu.

Aké rozlišujeme triedy respirátorov

Podľa triedy účinnosti respirátory delíme na:

  • FFP1, je určený na zachytávanie prachových častíc, ale pred mikroorganizmami vás neochráni. Preto sa skôr hodí v stavebníctve či potravinárstve.
  • FFP2 (Mimo EÚ môže mať označenie aj KN95 alebo N95), chráni pred jemnejším prachom, peľom, dymom, pri práci s pesticídmi, farbami atď. Účinnosť filtrácie je 95 %. Spoľahlivo zachytí vírusy a baktérie do veľkosti 0,6 mikrometrov. Preto je vhodné nosiť ho ako ochranu pre zníženie rizika nákazy koronavírusom.
  • FFP3 (mimo EÚ môže mať označenie aj N99 alebo N100), poskytuje najúčinnejšiu mieru ochrany, zachytí viac ako 99 % častíc z vonkajšieho okolia, radu vírusov, baktérií, a to vrátane SARS-CoV-2 (COVID-19), azbestové vlákna a toxické látky. 

Výhody respirátorov FFP2 a FFP3

  • Vysoká účinnosť záchytu mikroorganizmov vrátane SARS-CoV2.
  • Dobrá priľnavosť k tvári a ich tesnosť zabezpečí, že budete vdychovať len vzduch, ktorý ide priamo cez filter.
  • Vysoká miera ochrany nositeľa.
  • Ochrana okolia (u respirátorov bez výdychového ventilu).
  • Niektoré je možné použiť opakovane. 

Nevýhody nosenia respirátorov

  • Dávajte si pozor na respirátory s výdychovým ventilom. Tie chránia iba nositeľa, nie okolie. Vydychovaný vzduch putuje cez výdychový ventil, ktorý umožňuje lepšie dýchanie, ale nijako nefiltruje vydychovaný vzduch.
  • Dlhé nosenie respirátorov môže spôsobiť otlaky, a preto je vhodné (ak je to možné) si ho po niekoľkých hodinách zložiť a uľaviť zaťažovaným partiám tváre.
  • Tesnosť a nepriepustnosť materiálu môže spôsobiť podráždenie citlivejšej pleti, preto je vhodné pleť každý deň ošetrovať vhodne zvolenou dermokozmetikou, a čistiacimi tonikami.
  • Pri dlhom nosení môžete pocítiť aj pocit skrytého hlasu alebo tzv. "knedle v hrdle", to je spôsobené neustálym vdychovaním rovnakého vzduchu. Ak môžete, chodievajte pravidelne do prírody a dýchajte čerstvý vzduch. Budete tak predchádzať ochoreniu a infekciám horných dýchacích ciest. Takisto je vhodné zvoliť aj pravidelnejšiu starostlivosť o ústnu dutinu − častejšie používajte ústne vody, ktoré neutralizujú prostredie a ničia baktérie v ústach. A nezabudnite ani na starostlivosť o nos − pravidelne ho preplachujte nosovou vodou, aby ste predišli krvácaniu z nosa alebo bolestiam. 

Na čo si dať pozor pri nasadzovaní rúška či respirátora

  • Pri nasadzovaní ochranných pomôcok, majte vždy čisté ruky.
  • Nosovú svorku vytvarujte tak, aby respirátor či rúško priliehali až ku koži.
  • Po ich nasadení sa ich už nedotýkajte.
  • Snažte sa použitej pomôcky dotýkať čo najmenej. Ideálne ich skladajte úchytom za gumičky.
  • Po použití jednorazového respirátora a rúška ho vložte do vrecka a zahoďte do zmesového odpadu.
  • Po akejkoľvek manipulácii s respirátorom a rúškom si umyte ruky teplou vodou, mydlom a vydezinfikujte.
  • Ak má respirátor výdychový ventil, prekryte ho rúškom.
  • A malá rada aj pre pánov: kvôli lepšiemu tesneniu odporúčame oholiť fúzy :-)

(Mgr. Pavla Horáková)   

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Výživové doplnky na imunitu

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.