MojaLekáreň.sk

Ľubovník, bylinka dvoch tvárí

Moja žena sa ma opýtala: Ako je to vlastne s ľubovníkom a ostatnými liekmi? Jednoduchá otázka, ale pomerne obsiahla odpoveď.

Ľubovník, bylinka dvoch tvárí
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Čo obsahuje ľubovník

Začnime pozitívami ľubovníka: Jeho kvety obsahujú triesloviny, glykozidy, silice a živice. Typické červené farbivo, ktoré vyteká z kvetov po ich oslabení, volá sa hypericín a patrí medzi dve kľúčové látky (tou druhou je hyperforín). Ďalej ľubovník obsahuje niektoré organické kyseliny, provitamín A alebo vitamín C.

Čo ľubovník vie

Ľubovník možno využiť vo forme nálevu alebo tinktúry:

  • ako prírodné antidepresívum pomáha aj pri zmene nálad,
  • podporuje duševnú rovnováhu,
  • užíva sa na problémy s pečeňou a žlčníkom,
  • pomáha pri nespavosti,
  • odporúča sa pri nadmernom strese,
  • prispieva k správnej funkcii krvného obehu,
  • je vhodný na podporu zdravia pokožky (pozor na slniečko!).

Ľubovník teda vyzerá ako prívetivá bylinka, ktorá človeku pomôže vyladiť telo aj myseľ do pohody. Túto predstavu o ľubovníku ale trochu rušia dôrazné upozornenia, ktoré nájdete takmer na všetkých webových stránkach:

POZOR!!

  • Ľubovník sa NESMIE kombinovať s antidepresívami!
  • NESMIE SA užívať pred slnením − môže spôsobiť ťažké spálenie pokožky!
  • Ľubovník by sa vnútorne NEMAL užívať dlhodobo!

Našiel som aj upozornenie, že ľubovník by nemali užívať ľudia, ktorí trpia cukrovkou, majú veľmi nízky krvný tlak, prejavujú sa u nich peľové alergie alebo im lekári zistili metastázujúci nádor. Ako to teda s ľubovníkom naozaj je?

Ľubovník a vstrebávanie liekov

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum) je jedným z najčastejšie používaných rastlinných preparátov. Dostupné údaje z klinických štúdií a prípadov dokazujú, že práve jedna z vyššie uvedených zložiek extraktu ľubovníka, hyperforín, je tzv. významným induktorom či aktivátorom CYP3A4. Zvýšením jeho aktivity sa rýchlejšie odbúravajú určité látky. A CYP3A4 je najrozšírenejšou formou všetkých cytochrómov P450, teda zlúčenín, ktoré sa podieľajú v ľudskom organizme na spracovaní väčšiny známych liečiv.

Medzi liečivá, ktoré ľubovníkom strácajú účinok, patria

  • väčšina makrolidových antibiotík (erytromycín, klaritromycín),
  • azolové antimykotiká (itrakonazol, ketokonazol),
  • špecifické blokátory kalciových kanálov (napr. nifedipín) a napr.
  • aj lieky užívané po transplantáciách (cyklosporín).

Ľubovník spôsobuje zníženie hladiny cyklosporínu v krvi, čo vedie v niektorých prípadoch až k odmietnutiu transplantátu.

Podobne tomu je u

  • látok znižujúcich cholesterol (napr. simvastatínu),
  • antivirotík (napr. indinavír, nelfinavír, ritonavír, sachinavír, efavirenz, nevirapín),
  • antieoileptika (karbamazepín, fenobarbital, fenytoín − zníženie ich hladiny môže viesť k vypuknutiu záchvatov).
  • Ľubovník a antikoncepcia? Nikdy!

    Najčastejšia situácia, kedy ľubovník neguje účinky liečiv...? Je to užívanie orálnej antikoncepcie, kedy môže viesť až k jej zlyhaniu.

Môže tiež znížiť

  • účinok warfarínu (môže nastať vyššie riziko krvného zrážania),
  • digoxínu (čo môže viesť k strate kontroly srdcového rytmu alebo srdcového zlyhávania) alebo
  • teofylínu (strata kontroly astmy a CHOCHP).

Na čo má ľubovník ešte vplyv

Môže byť aj ohrozením účinku liekov proti migréne tzv. triptánov (sumatriptán, naratriptán, rizatriptán, zolmitriptán, eletriptán) a tzv. SSRI antidepresív (citalopram, fluoxetín, fluvoxamid, paroxetín, sertralín, escitalopram), kedy u oboch týchto skupín môže dôjsť k výskytu vedľajších účinkov (tras, úzkosť, strata chuti do jedla, pokles váhy, narušené videnie, problémy so spaním, suchosť v ústach, problém s dosiahnutím orgazmu či dosiahnutie erekcie, bolesť hlavy, časté potenie, hnačka alebo naopak zápcha).

Chirurgický zákrok a ľubovník

Pamätajte prosím na ľubovník aj pred chirurgickými zákrokmi − vždy je potrebné zistiť možné interakcie s liekmi pre celkovú a lokálnu anestéziu a v prípade nutnosti je potrebné rastlinný liek vysadiť." (PharmDr. Vladimír Finsterle)

Nie ste si istí? Opýtajte sa lekárnika!

Je dôležité si uvedomiť, že ľubovník môže v kombinácii s inými liekmi spôsobiť rad zdravotných komplikácií. Práve preto tu sú lekárnici, ktorí dokážu poradiť a nájsť pre Vás riešenie. Aj u nás, v internetovej lekárni. Keď si nie ste istí, moji kolegovia lekárnici vám poradia na stránke Odborná poradňa

Témy článku
Zdravie z prírody
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.