MojaLekáreň.sk

Nádcha

Veľmi často je jedným z príznakov bežného prechladnutia, známeho aj ako vírusové ochorenie dýchacích ciest. Toto vírusové ochorenie dýchacích ciest najčastejšie postihuje nos a hltan. Medzi príznaky okrem bežného prechladnutia a s ním spojených symptómov patrí škriabanie a pálenie v hrdle, upchatie, kašeľ, bolesť hlavy, únava a môže sa vyskytnúť aj vysoká teplota.

Nádcha
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má iba vzdelávací charakter a nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Hlavné príznaky nádchy

  • Zvýšená hlienovitá sekrécia − najprv nachladnutie sprevádza vodnatá nádcha a potom žltá nádcha, ak je ale hlavným symptómom zelená nádcha, ide o bakteriálnu infekciu a je nutné vyhľadať lekára.
  • Porucha nosového dýchania − zhoršenie priechodnosti nosa až upchatie nosa.
  • Porucha čuchu.
  • Nutkanie na kašeľ až kašeľ (hlien stekajúci do nosohltana a dýchacích ciest dráždi na kašeľ).
  • Nutkanie na kýchanie.
  • Slzenie.

Nachladenie trvá obvykle 3 − 5 dní, ale zvyškový kašeľ môže pretrvávať až tri týždne. Prechladnutie je najbežnejšie z ľudských chorôb, vyskytujúce sa prevažne v chladných mesiacoch. Nádcha môže byť akútna alebo chronická, infekčná alebo neinfekčná.

Liečba nádchy

Lokálna liečba je pri liečbe bežnej nádchy najdôležitejšia. Ako z názvu vyplýva, je to liečba cielená na odstránenie alebo zmiernenie lokálnych a väčšinou najviac obťažujúcich príznakov daného ochorenia. U nádchy sú týmito príznakmi upchatý nos a výtok z nosa.

Doporučujeme:

  • lokálne dekongestanty, ktoré sa aplikujú lokálne – priamo na nosovú sliznicu. Týmto mechanizmom spriechodní nosovú dutinu a umožní opätovné voľné dýchanie nosom. Tieto lieky nepoužívajte dlhšie ako týždeň.
  • spreje s morskou vodou - na čistenie a zvlhčovanie nosovej sliznice

Zadná nádcha

Zadná nádcha alebo tiež zarazená nádcha je zápal prínosových dutín a je pre ňu charakteristický neustále upchatý nos a často ju sprevádzajú silné bolesti hlavy. Najčastejšie vzniká v dôsledku bežnej infekcie, ale môže súvisieť aj s chrípkou alebo s alergiou.

Odporúčame:

  • lieky na riedenie hlienu,
  • zvlhčovať vzduch v miestnosti,
  • vdychovanie Vincentky,
  • zvýšený príjem tekutín,
  • preplachovanie nosovej dutiny morskou vodou,
  • v prípade zadnej nádchy u dojčiat podoprite hlavu tak, aby bola v mierne vyvýšenej polohe.

Chronická nádcha

Chronická nádcha je zápalové ochorenie nosovej sliznice, ktoré sa opakovane vracia, nesúvisí s inými infekciami a trvá dlhšie ako tri mesiace. Príčinou jej vzniku býva často alergia, ale tiež to môžu byť hormonálne zmeny v tele, polypy na sliznici alebo je možné si ju privodiť nadmerným užívaním nosných kvapiek. Veľakrát sa ale liečba chronickej nádchy nezaobíde bez podávania antibiotík, kortikoidov alebo chirurgického zákroku.

Odporúčame:

  • odstrániť z nášho okolia spúšťače chronickej nádchy, teda často alergény alebo prestať užívať prípravky, ktoré ju spôsobili.

Ako dlho trvá nádcha

Hovorí sa, že neliečená nádcha trvá týždeň a tá liečená sedem dní, napriek tomu ale existujú postupy, ktoré dokážu liečbu respiračných ťažkostí výrazne urýchliť:

  • Veľa p − príjem zvýšeného množstva tekutín podporí očistu organizmu od prebiehajúcej infekcie. Vhodné sú bylinné čaje alebo čistá voda. Obzvlášť u malých detí je dôležité strážiť množstvo vypitej tekutiny.
  • Naparovať − medzi osvedčené babské rady patrí naparovanie nôh horúcou vodou. Rovnako tak môžete napariť celé telo − naložte sa do vane, ktorá by mala mať cez 40° C a pridajte do nej esenciálne oleje. Hodí sa najmä eukalyptus alebo tymian.
  • Jedlo je dôležité − hoci respiračné ťažkosti sprevádza obvykle nechuť do jedla, nemali by sme jej podľahnúť a naopak konzumovať potraviny, ktoré podporia náš imunitný systém. Hodí sa citrusové ovocie a tiež silné vývary, hlavne ten slepačí.

Nádcha u detí

Nádcha u novorodencov, dojčiat a batoliat môže byť veľmi nepríjemnou zdravotnou komplikáciou. U detí sa sila imunitného systému buduje s každou infekciou. Je vhodné podporiť detský organizmus, aby týmto obdobím ľahšie prešiel.

Odporúčame:
  • spať vo zvýšenej polohe pod hlavou,
  • dostatok tekutín, hlavne čistej vody,
  • čistenie nosa nosovými sprejmi s morskou vodou alebo minerálmi určenými pre konkrétny vek dieťaťa,
  • primerane dieťa obliecť, ale nepreháňať to s oblečením - na noc sú určite vhodné ponožky a teplejšie tričko s rukávmi.
  • V miestnosti aplikujte éterické oleje na uľahčenie dýchania,
  • zabezpečte ľahkú stravu s dostatkom vitamínov a ponúknite vhodný bylinkový čaj,
  • pre najmenších používajte feniklový čaj, harmanček alebo slez,
  • pre staršie deti od 1 roka môžete použiť bežné čajové zmesi na prechladnutie,
  • v prípade horúčky alebo horúčky podávajte lieky na zníženie horúčky s paracetamolom alebo ibuprofénom a zvýšte príjem vitamínu C vo forme rakytníkového sirupu alebo šípkového čaju.
 

Nechuť k jedlu u detí pri nádche

Respiračné ťažkosti sprevádza obvykle nechuť k jedlu. Imunitný systém sídli v črevách, ktoré produkujú protilátky proti prebiehajúcej infekcii. Obzvlášť u malých detí ich preto sprevádza aj bolesť bruška a nechuť k jedlu. Je vhodné jesť podľa potrieb svojho tela a nenútiť sa do ťažkej stravy. U malých detí je vhodné ponúknuť im čerstvo pripravené kompóty, ktoré dodajú vitamíny, minerály a potrebné tekutiny, ľahkú kašu alebo piškóty. Nie je na mieste deti ani seba do stravy nútiť.

Pomoc z príody - Cibuľový sirup

Pokrájanú cibuľu zasypte cukrom, zatvorte do pohára a nechajte odstáť, po chvíli sa v pohári objaví požadovaná šťava (teda onen sirup). Užívať môžete 3 - 4x denne 1 lyžičku.

Symptómy choroby alebo zdravotného problému opísané v tomto článku sa môžu u každého prejaviť inak. V každom prípade sa vždy poraďte so svojím lekárom o svojich zdravotných problémoch.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Prípravky na nádchu Voľnopredajné lieky Lieky na nádchu

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.