MojaLekáreň.sk

Omega 3 mastné kyseliny

Čo sú to omega 3 mastné kyseliny, v čom ich nájdeme, na čomu sú dobré a aké sú optimálne denné dávky prezradíme v našom článku.

Omega 3 mastné kyseliny
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo sú to Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny sú zložky tuku, ktoré sú nevyhnutné pre naše zdravie.

Dôležité Omega 3 kyseliny EPA a DHA

EPA je skratka pre kyselinu eikosapentaenovú a DHA je dokosehexaenovú. Práve EPA a DHA prispievajú k správnej funkcii srdca, na udržanie normálnej hladiny triglyceridov a na udržanie normálneho krvného tlaku. Navyše DHA prispieva k udržaniu dobrého zraku a mozgu.

Kde nájsť EPA a DHA Omega 3 mastné kyseliny

Hlavným zdrojom Omega 3 mastných kyselín (EPA a DHA) je rybí olej. Ak ale nie sme schopní ryby pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička, alebo ste vegetariáni, môžeme siahnuť po rastlinných zdrojoch.

Omega 3 mastné kyseliny z rastlinných zdrojov vo forme kyseliny alfa-linolénovej nájdeme tiež v:

Na čo sú dobré Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny prispievajú k:

  • správnej činnosti nášho srdca
  • normálnej činnosti mozgu
  • udržaniu normálneho krvného tlaku
  • udržaniu správnej hladiny tukov v krvi
  • normálnemu vývoju očí a mozgu plodu v tele matky
  • obmedzeniu zápalov v tele
  • prináša prospech u radu chronických ochorení, vrátane reumatoidnej artritídy, aterosklerózy, diabetu, dyslipidémie, obezity a zlyhania srdca

Správny pomer Omega 3 a 6 mastných kyselín

Ako ideálny je uvádzaný pomer Omega 6 a Omega 3 ako 3 : 1 alebo ešte lepšie 2 : 1.  Európania majú ale bohužiaľ alarmujúci pomer Omega 6 a 3 kyselín v krvi − bežne okolo 20: 1 a viac.

Omega 6 mastné kyseliny

Omega 6 mastné kyseliny vo forme výživových doplnkov nedopĺňame, ich množstvo v strave je dostatočné. Nadmiera Omega 6 mastných kyselín v strave môže viesť až k zdravotným ťažkostiam. Riešením ale nie je vynechať ich. Len je potrebné dbať na ich správny pomer k Omega 3 mastným kyselinám v jedálničku. 

Zdrojom omega 6 mastných kyselín je bežná strava t. j.

  • vajcia,
  • mlieko,
  • mäso,
  • slnečnicový a kukuričný olej.

Konzumácia rýb − áno či nie?

Morské ryby sú považované za veľmi zdravé. Sú zdrojom nielen veľmi kvalitného tuku, ale aj bielkovín a jódu. Všetky prímorské štáty vrátane najdlhšie žijúcich Japoncov, majú svoju stravu založenú na pravidelnej konzumácii rybieho mäsa.

Ryby ale dnes predstavujú aj potenciálne toxikologické riziko. V dôsledku kontaminácie morskej vody činnosťou človeka sa v rybom tuku akumulujú toxické látky ako sú dioxíny, polychlórované bifenyly (PCB), pesticídy a ťažké kovy, predovšetkým ortuť.

Pretože ortuť predstavuje významné riziko pre vyvíjajúci sa plod a dojčatá, odporúčajú zdravotnícke organizácie tehotným ženám konzumovať len ryby s nízkym obsahom ortuti, ako je napríklad losos, sardinky alebo slede.

Ak volíme lososa, je vhodnejší ten voľne žijúci, pretože ryby z farmového chovu môžu byť pri svojom chove zaťažené ďalšími látkami ako sú antibiotiká. Zo sladkovodných rýb je ako zdroj omega 3 kyselín a zdravých proteínov vhodný úhor, sumec alebo pstruh.

Rybí olej

Rybí olej ako zdroj Omega 3 mastných kyselín sa vo výžive používa už veľa rokov. Je ale dôležité voliť kvalitné, čisté výživové doplnky.

Veľmi kvalitným zdrojom Omega 3 mastných kyselín je tiež krillový olej. Olej získaný z drobných morských živočíchov, ktorý má popri zdraviu prospešných Omega 3 EPA a DHA tiež jeden z najsilnejších antioxidantov astaxantín.

Ak sa chceme vyhnúť rybiemu oleju alebo ste vegetariánov či vegánov, je možné zakúpiť doplnky stavy s obsahom Omega 3 mastných kyselín z morských rias.

Denná dávka DHA a EPA

DHA je dôležitá pre správnu funkciu mozgu, zraku a srdce. Denne by sme mali prijať aspoň 250 mg DHA a EPA. Pre tehotné a dojčiace ženy sa zvyšuje odporúčaná dávka o 200 mg DHA denne navyše k odporúčanej dennej dávke EPA a DHA pre dospelých. 

Omega 3 kyseliny vo výživových doplnkoch

Pri porovnávaní rôznych prípravkov v lekárni si postrážte obsah EPA a DHA v jednej kapsuli. Niektorí výrobcovia totiž uvádzajú obsah v tzv. dennej dávke, čo niekedy, predovšetkým u slabších prípravkov, zodpovedá celkovému počtu 2 – 4 kapsuly denne

Omega 3 kyseliny v období tehotenstva a dojčenia

Bolo preukázané, že EPA a DHA sú veľmi dôležité až nevyhnutné nielen v období tehotenstva, najmä v poslednom trimestri, ale aj v období dojčenia. Sú totiž nevyhnutné pre správny vývoj mozgu a očí. EPA a DHA prechádzajú nielen cez placentu do rastúceho plodu, ale po narodení sa dostávajú do tela novorodenca spolu s materským mliekom. Sú podstatné aj pre ďalší vývoj novorodenca.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Zdroje:

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.