MojaLekáreň.sk

Oxymeter a covid-19

Ako funguje prenos kyslíka krvou, na čo slúži pulzná oxymetria a ako vám môže oxymeter pomôcť, ak ochoriete covid-19? Prezradíme v našom článku.

Oxymeter a covid-19
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Ako spolu súvisia kyslík v krvi a covid-19

Vďaka krvnému farbivu, hemoglobínu, je kyslík prenášaný krvným obehom do celého organizmu. Okysličená krv potom zásobuje všetky orgány v tele, vrátane pľúc. Vírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie covid-19, prenos kyslíka krvou dokáže ovplyvniť.

Pacientom potom spôsobuje dýchacie ťažkosti − nedostatok kyslíka v krvi ovplyvňuje nielen pľúca, ale aj ostatné orgány v tele.

Čo je to saturácia krvi kyslíkom

Nasýtenosť krvi kyslíkom sa nazýva aj saturácia kyslíkom a označuje sa ako SpO2. Jej hodnota sa udáva v percentách.

Hodnoty saturácie kyslíkom

Saturácia kyslíkom u zdravého človeka činí 95 99 % (u seniorov je za normálnu hladinu považovaných 93 %). Ak saturácia kyslíkom klesne na 90 94 %, je potreba obozretnosti − kontroly by potom mali prebiehať častejšie a stav pacienta by mal byť pozorne sledovaný.

Ak hodnoty saturácie kyslíkom klesnú pod 90 % je na mieste kontaktovať záchrannú službu. U covid-19 pozitívnych pacientov sa hodnoty saturácie môžu pohybovať práve pod touto hranicou. Ak saturácia klesá pod 80 %, ide o kritický stav, ktorý sa prejaví v priebehu niekoľkých desiatok minút. Pri hodnotách menších ako 60 % hrozí bezprostredná kritická desaturácia a strata vedomia.

Meranie kyslíka v krvi

Na meranie kyslíka v krvi slúži pulzná oxymetria. Pulzné oxymetre sú detektory, ktoré sa umiestňujú buď na ušný lalôčik alebo na prst a pomocou infračerveného a červeného lúča svetla presvietia tkanivo. Senzor potom sníma priechodnosť lúča skrz prekrvené tkanivo a zobrazí saturáciu hemoglobínu kyslíkom.

Prstový pulzný oxymeter

Prstový pulzný oxymeter pripomína tvarom väčší štipec na bielizeň − vložíte do neho ukazovák, zapnete prístroj a za okamih sa na displeji objaví hodnota SpO2. Niektoré oxymetre merajú aj tepovú frekvenciu. Meranie oxymetrom je neinvazívne, rýchle a presné a môžete ho využiť na meranie saturácie ako dospelého, tak i dieťaťa.

Pulzný oxymeter do každej domácej lekárničky

Čas koronavírusový nám ukázal, že prstový pulzný oxymeter je veľmi dobrým pomocníkom práve na meranie saturácie kyslíka v krvi a mal by sa stať súčasťou každej domácej lekárničky. V niektorých prípadoch totiž dokáže doslova zachrániť život − na základe jeho meraní si môže pacient včas zavolať rýchlu pomoc. Tento prístroj sa však hodí aj pre pacientov s chronickou obštrukčnou pľúcnou chorobou (CHOCHP), astmatikov či osoby trpiace spánkovou apnoe.

Hodnoty tepovej frekvencie

V pulznom oxymetri je tepová frekvencia označená symbolom PRbpm.

  • muži − priemerne cca 75 tepov za minútu (t. j. 75 bpm − 75 úderov srdca na minútu)
  • ženy − priemerne cca 82 tepov za minútu (t. j. 82 bpm)
  • športovci − priemerne cca 40 tepov za minútu (t. j. 40 bpm)

Hodnoty tepovej frekvencie stúpajú pri strese, väčšej námahe či záťaži organizmu.

Čo znamená hodnota PI v oxymetri

PI znamená perfúzny index. Perfúzny index (PI) udáva podiel okysličenej krvi prichádzajúcej s každým novým srdcovým tepom ku celkovému množstvu krvi, ktoré je už v končatine prítomnej. Táto veličina sa obvykle pohybuje medzi hodnotami 1 až 20. Napr. hodnota 5 stanovuje, že s každým srdcovým pulzom prichádza do prsta 5 % množstva novej čerstvo okysličenej krvi voči celkovému množstvu krvi v prste. Ideálna hodnota perfúzneho indexu nie je stanovená. (Mgr. Pavla Horáková)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Oxymetre Výživové doplnky na imunitu Srdce a cievy

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.