MojaLekáreň.sk

Postcovidový syndróm: Ako sa uzdraviť a vrátiť do normálu

Patríte vy alebo vaši blízki medzi osoby, ktoré prekonali chorobu covid-19? Potom by vašej pozornosti nemal ujsť náš článok, ktorý sa venuje problematike ťažkostí tzv. postcovidovému syndrómu. Tieto problémy môžu trvať aj mesiace po vyliečení z choroby covid-19.

Postcovidový syndróm: Ako sa uzdraviť a vrátiť do normálu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je to postcovidový syndróm

V poslednom čase sa hovorí o tom, že po prekonanom ochorení covid-19 môže u vyliečeného chorého vznikať tzv. postcovidový syndróm (tiež post-kovidový syndróm). Celkovo vírus SARS-CoV-2 oslabuje imunitu, a preto sa chorí ľudia často cítia unavení, majú nižší fyzický a psychický výkon a horšie sa sústredia. Tieto symptómy môžu u vyliečených ľudí pretrvávať aj po chorobe, dokonca sa môžu prejaviť aj s odstupom času.

Rovnako nie je vylúčené, že aj vplyv médií a ročná negatívna masáž spojená s koronavírusom, stres, sociálny dištanc a nemožnosť voľného pohybu, môže byť dôvodom pre zhoršovanie zdravia a vyvolať postcovidový syndróm.

Príznaky postcovidového syndrómu

Postcovidový syndróm sa prejavuje:

  • celkovou slabosťou,
  • neustupujúcou únavou až pocitom úplného vyčerpania, ktorý sa môže rozvinúť až v chronický únavový syndróm,
  • rôznymi sťahovavými bolesťami kĺbov a svalov,
  • bolesťami brucha a hlavy, ktoré môžu vyústiť až v pravidelné migrény,
  • stratou čuchu a chuti,
  • zvýšenou teplotou až horúčkou,
  • dýchavičnosťou až dlhodobým kašľom,
  • búšením srdca.

Čo sú postcovidové prsty?

Medzi často diskutovanú tému patrí aj prejav tzv. postcovidových prstov u detí a mladistvých, ktorý sa prejavuje ako hrbole v podobe bolestivej a niekedy aj svrbiacej vyrážky na prstoch, predovšetkým na nohách. Prsty môžu vyzerať, ako po prekonaní omrzlín – sú sfarbené až do fialova. Postcovidové prsty sa objavia väčšinou 2. − 3. deň po chorobe a do týždňa obvykle zmiznú. U chorého dieťaťa sa môže objaviť aj žihľavka alebo drobné výrony na koži nôh.

PIMS – paediatric inflammatory multisystem syndrom (Multisystémový zápalový syndróm)

Okrem týchto príznakov bol u detí a dospelých popísaný zriedkavo aj tzv. multisystémový zápalový syndróm.

Prejavuje sa

  • poškodením orgánov, najčastejšie búšením srdca,
  • motaním hlavy a zmenami tlaku,
  • horúčkou,
  • bolesťou brucha,
  • zhoršením celkového stavu,
  • slabosťou a
  • šokovým stavom.

Tieto príznaky, naznačujúce diagnózu PIMS sa podľa odhadov objavujú v období 2 − 6 týždňov po infekcii covid-19.

Sme tu pre vás

Ak sa u vás prejaví niektorý z vyššie spomínaných príznakov, odporúčame vyhľadať pomoc u vášho ošetrujúceho lekára. Žiaľ, na Slovensku zatiaľ nie sú vytvorené postcovidové centrá, kde by sa pacienti mohli získať komplexnú zdravotnú starostlivosť. Keď si nebudete vedieť rady, napíšte nám na lekarnik@mojalekaren.sk a my vám obratom poradíme.

Komu hrozí postcovidový syndróm

Postcovidový syndróm hrozí všetkým, ktorí prekonajú ochorenie covid-19 a týka sa to aj mladých a objektívne zdravých jedincov. Viac sú ohrozené osoby, ktoré sú dlhodobo choré, alebo trpia iným autoimunitným ochorením, môžu byť viac ohrození post-kovidovým syndrómom. Medzi takéto osoby patria:

  • jedinci s oslabenou imunitou,
  • kardiaci,
  • diabetici,
  • obézne osoby,
  • ľudia s chronickým alebo autoimunitným ochorením.

Postcovidový syndróm aj s niekoľkotýždňovým oneskorením?

Nie je žiadnou výnimkou, keď sa u vyliečených osôb z ochorenia covid-19 objaví postcovidový syndróm až s niekoľkotýždňovým či mesačným oneskorením. Ak sa u vás prejaví ktorýkoľvek z vyššie vymenovaných príznakov, obráťte sa na svojho lekára.

Rekonvalescencia po prekonanom ochorení covid-19

Majte na pamäti, že úplné vyliečenie z postcovidového syndrómu je beh na dlhú trať a ak budete načúvať svojmu telu, môžete mu pomôcť v rýchlejšej rekonvalescencii.

Naše rady, ktoré vám na ceste za uzdravením môžu pomôcť:

  • Na prvom mieste by mal byť dostatočný odpočinok. Skrátka musíte telu dopriať to čo potrebuje, aby sa mohlo regenerovať a dočerpať stratené sily.
  • Kľúčom k zdravšiemu ja je aj bohatá a vyvážená strava, ak je možné bez prímesí konzervačných a iných toxických látok. Vyskúšať môžete aj tzv. super potraviny.
  • Myslite i na pitný režim, obmedzte príjem sladených nápojov a vymeňte ich za bylinné čaje alebo čistú vodu.
  • Začnite sa venovať pravidelnému pohybu. Fyzická aktivita má blahodárne účinky nielen na prekrvenie svalov, peristaltiku čriev, ale aj našu psychiku. Efektívne odbúrava stres a vyplavuje hormóny šťastia. Bohato bude stačiť, keď si každý deň naordinujete krátku prechádzku. Základom je pobyt na čerstvom vzduchu a chytanie slnečných lúčov.
  • Netlačte veľmi na pílu a sami na seba. Venujte sa sami sebe, svojim koníčkom a naučte sa relaxovať. K tomu vám skvele poslúžia bylinky alebo aromaterapia.
  • Nebuďte na seba prísni, a ak sa cítite unavení, jednoducho si odpočiňte. Spánková hygiena je nesmierne dôležitá pre celkovú regeneráciu tela a jeho správnu funkciu.
  • A postupne začnite s pravidelným posilňovaním imunity pomocou výživových doplnkov. Hlavne dbajte na pravidelný prísun vitamínov C a D.

Čo nové vieme v liečbe covid-19

Monoklonárne protilátky alebo pilulka proti covid-19 s obsahom molnupiraviru patria medzi novinky v liečbe covid-19. To, či ste covid-19 prekonali alebo či máte protilátky po očkovaní vám ukáže test na protilátky.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Zdroj: ÚVZSR, Ministerstvo zdravotníctva SR

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.