MojaLekáreň.sk

Šalvia, bylinka i korenie v jednom

Šalvia lekárska je u nás známa pre svoje široké liečebné využitie už od stredoveku. Priaznivé účinky šalvie využívali už v starovekom Ríme a predovšetkým v Taliansku táto bylinka stále zaujíma v kuchyni nezastupiteľné miesto. Použiť ju môžete ale nielen v kuchyni − prezradíme, k čomu je ešte dobrá :-)

Šalvia, bylinka i korenie v jednom
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Šalvia v kuchyni ako korenie

Dnes sa u nás šalvia lekárska pri príprave pokrmov používa skôr zriedkavo. Ako korenie je možné použiť čerstvé i sušené rozdrvené listy. Hodí sa k mäsu, zverine, rybám, omáčkam, syrom, na prípravu bylinkového masla či paštét. K okoreneniu bylinkového masla je vhodné použiť šalviu v zmesi s bazalkou alebo rozmarínom.

Pestovanie a zber

Šalvia lekárska pochádza z oblasti Stredomoria ale bežne sa pestuje aj u nás. Ide o nízky poloker so striebristo sivými vajcovitými lístkami. Môžeme ju pestovať aj v nádobách. Zbierajú sa lístky šalvie alebo vňať z vrcholovej časti rastlinky, a to za slnečných dní tesne pred rozkvetom, kedy má rastlinka najviac obsahových látok (éterických olejov). Sušenie by malo prebiehať pri teplote okolo 30° C.

Účinky šalvie

Meno Salvia officinalis pochádza z latinského slova salvare, čo znamená liečiť. Predtým bola táto bylinka považovaná za mocný všeliek.

Látky obsiahnuté v šalvii lekárskej podporujú zdravé fungovanie dýchacích ciest, prirodzenú obranyschopnosť aj trávenie. Je pre nás pomocníkom z bylinnej špajze pri rôznych respiračných ochoreniach. Šalvia zmierňuje nadmerné potenie a vnútorne sa používa k harmonizácii hormonálnej rovnováhy u žien v prechode a v období pred menštruáciou. Lokálne je využívaná šalvia vo forme obkladov na koži alebo pri kloktaní. Podporuje hojivé procesy kože, slizníc a ich obranyschopnosť.

Šalviu nájdete aj v mnohých bylinných čajových zmesiach, ktoré nájdete tu pod názvom Lekárnikov čaj. Čajové zmesi so šalviou zahŕňajú tieto čaje:

Odvar, extrakt alebo nálev zo šalvie

Šalviu pre jej liečebné účinky môžeme využívať vo forme odvaru (listy zaliate vriacou vodou) alebo liehového extraktu. Extrakt zo šalvie sa pre jej protipotivé a dezodoračné účinky využíva v rade prírodných dezodorantov. Výťažok zo šalvie nájdete aj v mnohých prírodných šampónoch na vlasy, vlasových sérach alebo maskách. Šalvia má pozitívny vplyv na zdravie pokožky hlavy, jej prekrvenie, a tým znižuje predčasné vypadávanie vlasov.

Na čo si dať pozor

Šalvia obsahuje v malom množstve látku tujón, ktorá je vo vyššom množstve riziková a môže poškodzovať pečeň. Avšak jeho množstvo v rastlinke je natoľko malé, že k akútnemu poškodeniu prakticky nemôže dôjsť. Preventívne je vhodné šalviu používať len po určitý čas. Pri použití 3 − 6 šálok šalvie za deň toto poškodenie ale nehrozí. Vďaka obsahu tujónu by teoreticky šalvia mohla vyvolať u citlivých ľudí kŕče, preto sa neodporúča napríklad epileptikom. Šalvia nie je vhodná ani pre tehotné, dojčiace ženy a malé deti. Čaj zo šalvie popíjaný večer môže nadmerne stimulovať pred spaním.

Použitie šalvie

  • Odvar na kloktanie − 1 lyžica šalvie sa zaleje 250 ml vriacej vody a nechá 10 minút vylúhovať. Po scedení sa kloktá vlažným odvarom 3 x denne. Na kloktanie môžeme využiť už vopred pripravený šalviový extrakt, ktorý zriedime podľa odporúčania výrobcu.
  • Šalviový čaj − 1 čajová lyžička sa zaleje 250 ml vriacej vody a nechá sa 10 minút vylúhovať. Po scedení sa pijú 1 − 3 šálky za deň.
  • Šalviové cukríky alebo pastilky sa cmúľajú pri bolesti hrdla − opäť podľa návodu od výrobcu.

Šalvia v aromaterapii

aromaterapii sa využíva hlavne éterický olej získavaný zo šalvie muškátovej, ktorá má podobné účinky a použitie ako šalvia lekárska.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bylinné čaje Prírodná vlasová kozmetika Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.