MojaLekáreň.sk

Slnečná vyrážka

Ako sa slnečná alergia prejavuje, ako sa žihľavke vyhnúť a čo na ňu platí sa dozviete v našom článku.

Slnečná vyrážka
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako sa slnečná alergia prejavuje

Nepríjemné kožné reakcie po slnení sa objavujú najčastejšie na jar a v lete. Môže ísť len o neprimerané opálenie, ale objaviť sa môže aj žihľavka, svrbenie, ekzém a v najhoršom prípade i pľuzgiere. Spočiatku sa objavia svrbiace červené fľaky, ktoré sa za pár hodín menia na pupienky a pľuzgiere. Objavujú sa predovšetkým vo výstrihu, na krku, ramenách, rukách, nohách a chodidlách. Na tvári sa v dôsledku celoročného "otužovania" pohybom vonku na slnku väčšinou tieto príznaky neobjavujú.

Typy slnečných alergií

  • Malorka akné - pripomína bežné akné. Vzniká na koži vystavovanej slnečnému žiareniu v spojení s použitím určitých chemických látok v nevhodných opaľovacích krémoch či kozmetických prípravkoch
  • Fotoalergická reakcia - je spôsobená vzájomnou interakciou UV slnečného žiarenia a niektorých rastlín (zeler, petržlen, citrusové plody, ľubovník) či liekov
  • Polymorfná slnečná dermatóza - prejavuje sa červenými svrbiacimi fľakmi a pupienkami na oslnených častiach tela

Prevencia slnečnej vyrážky

Prevenciou slnečnej alergie sú

  • kvalitné opaľovacie prípravky proti slnečnej alergii s vysokým faktorom,
  • používanie prírodných kozmetických produktov a tiež
  • kvalitné prípravky po opaľovaní.

Zabudnite na priame slnko

... ak užívate lieky, ktoré môžu pôsobiť fotosenzitívne (zvyšujú citlivosť pokožky na pôsobenie slnečných lúčov) - napr. ľubovník, niektoré antibiotiká a chemoterapeutiká, niektoré lieky na zníženie krvného tlaku, gély, krémy a masti obsahujúce ketoprofén, hormonálna antikoncepcia, niektoré diuretiká, psychofarmaká, cytostatiká, atď. Informáciu o možnom zvýšení citliovosti na slnko hľadajte v príbalovom letáku.

Čo ešte robiť preventívne

  • zvýšte príjem betakaroténu - odporúčame začať cca 14 dní pred odchodom k moru alebo do hôr. Pokožku je dobré na slnečné žiarenie pripraviť. Už niekoľko týždňov pred odchodom je dobré ju začať vystavovať slnku a dobu postupne predlžovať.
  • pomôcť môžu aj homeopatiká. Pre prevenciu sú vhodné Hypericum perforatum 15CH a Natrum muriaticum 15CH. S prevenciou pomocou homeopatík je potrebné začať cca 3 týždne pred odchodom na dovolenku. Väčšinou sa užíva 10 granúl 1x týždenne a potom 5 granúl 1x denne pri pobyte na slnku.

Čo robiť, keď sa vyrážka objaví

  • použite lieky užívané pri klasických alergiách (z voľnopredajných sú vhodné napr: Zyrtec, Zodac, Claritine, Xyzal, Analergin®, Apo-cetirizín, Levoxal, atď.)
  • ochladzujte pokožku studenými obkladmi, jogurtom, tvarohom, octom či studeným čiernym čajom.
  • pri silno svrbiacich a pľuzgierovitých prejavoch je nutné navštíviť lekára.

Voľte kvalitné opaľovacie prípravky

Najdôležitejšou ochranou nielen proti slnečnej alergii, ale aj proti spáleniu, predčasnému starnutiu pokožky a melanómu sú kvalitné opaľovacie prostriedky a vysoká ochrana proti UVA žiareniu.

Náš tip - obnovujte ochranu pokožky

Ani vodeodolný prípravok nevydrží celý deň, preto je potrebné ochranu počas dňa niekoľkokrát obnovovať - ​​ideálne po približne 2 hodinách pobytu na slnku. Aby opaľovací prostriedok chránil tak, ako má, je dôležité ho naniesť v dostatočnom množstve cca 20 až 30 minút pred tým, než vyrazíme von.

Slnko opaľuje aj vo vode a v tieni

Ochranný faktor je funkčný po natretí 2 gramov na cm2 pokožky. Lekári odporúčajú naniesť väčšiu súvislú vrstvu tak, aby bola koža biela a nechať krém vstrebať. Myslieť by sme mali aj na to, že slnko opaľuje aj vo vode, v tieni a pod mrakom. U detí platia všetky tieto pravidlá dvojnásobne.

Využite dermokalkulačku

Starostlivo sme roztriedili našu ponuku viac ako 300 produktov podľa ich najlepších vlastností. Stačia 3 jednoduché kroky a váš ideálny opaľovací prípravok je tu! Pomôže vám naša... DERMOKALKULAČKA.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika opaľovanie Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.