MojaLekáreň.sk

Vitamín B1 alebo tiamín. Prečo je pre nás tak dôležitý?

Vitamín B1 je pre naše telo nevyhnutný - dodáva nám energiu, má vplyv na nervový systém a srdce. Dozviete sa, odkiaľ ho najlepšie získate a kedy je vhodné ho telu doplniť.

Vitamín B1 alebo tiamín. Prečo je pre nás tak dôležitý?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Beri - beri alebo nedostatok vitamínu B1

Tak sa volá choroba, ktorá človeka postihne, ak bude trpieť úplným nedostatkom vitamínu B1, čiže tiamínu. V súčasnosti sa vyskytuje v krajinách, kde nie je samozrejmosťou pestrá strava. Názov choroby vystihuje poruchu chôdze, ktorá je pre ňu príznačná. Beri beri znamená totiž v jednom z jazykov používaných v Indii „ovčia chôdza".

Na čo je dobrý Vitamín B1

Tiamín je nevyhnutnou súčasťou asi tridsiatich enzýmov. Má významný vplyv na energetickú premenu v bunkách. Je teda potrebný predovšetkým pre neporušenú funkciu nervového systému a srdca.

Zdroje vitamínu B1

Kľúčom k dostatočnému príjmu vitamínu B1 je prirodzená pestrá strava.

Dostatok tiamínu získate z týchto potravín:

Keďže tepelnými úpravami a dlhým státím sa vitamín B1 ničí, je dobré konzumovať čerstvé, nerafinované potraviny.

Nedostatok vitamínu B1

Pri nedostatku vitamínu B1 budete postihnutí poruchou funkcie nervov; slabosťou, brnením a pocitom znecitlivenia končatín, zhoršením celkového stavu. Pri úplnom deficite vitamínu B1 (avitaminóze) sa objavia poruchy srdcové, strata citlivosti v končatinách, porucha chôdze, zápaly nervov, poruchy psychiky a opuchy.

V našej republike avitaminóza v podstate nehrozí. Nedostatok vitamínu B1 vás však môže postihnúť, ak máte poruchu jeho vstrebávania (pri opakovanom dlhodobom zvracaní, alkoholizme, chorobách tráviaceho systému), pri ochoreniach nervov, hladovkách, chronickej hemodialýze a chudokrvnosti.

Prebytok vitamínu B1

Prebytok a toxické pôsobenie by bolo úplnou výnimkou, pretože nadbytočné množstvo sa vylučuje z tela. Avšak pri značnom príjme tohto vitamínu boli popísané bolesti hlavy, svrbenie pokožky, slabosť, potenie a nevoľnosť.

Kto potrebuje vitamínu B1 viac?

Zvýšené nároky na tiamín majú:

  • ženy užívajúce antikoncepciu,
  • ľudia v strese, podávajúci vysoký fyzický výkon,
  • deti
  • tehotné a dojčiace ženy,
  • pri nedostatočnej výžive
  • nadmernému požívaniu alkoholu,
  • starší ľudia.

Ako je to s vitamínom B1

Tento vitamín je rozpustný vo vode a v prípade jeho vyššieho príjmu ho telo bez problémov vylúči močom. Organizmus si nevie tiamín skladovať a nesprávna skladba jedálnička (t. j nadmerný príjem cukrov a kávy), nás o tiamín ochudobňuje. Nedostatky tiamínu v potrave stoja za zhoršenou pamäťou, zníženou koncentráciou, rozvojom melanchólie až depresie. Tiamín je tiež potrebný pre správne fungovanie pamäte v starobe.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Vitamíny Výživové doplnky a vitamíny

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.