MojaLekáreň.sk

Orechy poslúžia nášmu zdraviu, ak v nich správne aktivujeme prospešné látky

Orechy sú superpotravina, ktorú zákazníci MojaLekáreň.sk nakupujú na jeseň a v zime 1,5 násobne viac ako v letných mesiacoch. Podľa odborníkov z online poradne prvej internetovej lekárne na slovenskom trhu je to škoda, pretože: “orechy sú prospešné pre svoje zdravé tuky, vitamín E a vitamíny skupiny B, minerály ako je horčík, zinok a mastné kyseliny,” hovorí lekárnička PharmDr. Kamila Horníčková. Citliví ľudia na ne ale môžu reagovať podráždením trávenia a znížením využitia prospešných látok zo stravy.

Zdielať

Zásada konzumácie orechov je čerstvosť

Vlašské orechy, mandle, lieskové oriešky, arašidy, para orechy... Každá odroda má podľa K. Horníčkovej iné zastúpenie minerálov a mastných kyselín a nedá sa povedať, ktoré z nich sú pre človeka najzdravšie. Majú ale jedného spoločného menovateľa v zásadách konzumácie: čerstvosť. „Vyhýbame sa praženým, soleným a dlho nevhodne skladovaným orechom, ktoré namiesto priaznivého účinku na naše zdravie budú skôr škodlivé a zaťažujúce. Také orechy majú zoxidované tuky a sú pre naše telo nezdravé,“ upozorňuje Horníčková. Navyše niektorí ľudia majú na orechy alergiu, preto si musia v strave na ne dávať pozor. Zákazníci MojaLekáreň.sk z ponuky orechov, orechových múk, orechových tyčiniek preferujú najmä naturálne jadrá kešu a mandlí, tie sa v košíkoch objavujú najčastejšie. Práve orechy a sušené plody sú veľmi obľúbené v širokom portfóliu zdravých potravín na MojaLekáreň.sk – tento rok ich ľudia nakupujú o 25 % viac ako vlani. Mandle sú podľa Horníčkovej tiež najvhodnejšie pre prvú priamu konzumáciu malých detí: „sú menej rizikové, ak ide o alergie, oproti iným druhom orechov. Navyše sú sladké a môžeme ich po predchádzajúcom namáčaní zbaviť šupiek a rozmixovať. Napríklad do kaše.

Namáčaním i povarením sa zlepší ich stráviteľnosť.

Pokiaľ nejeme oriešky priamo čerstvé, je dobré ich aktivovať namočením na niekoľko hodín do vody. Oriešok nasiakne vodu, zmäkne, je nielen chutnejšií a stráviteľnejší, ale zníži sa v ňom množstvo antinutričných látok. „Oriešky, ktoré jeme len tak, v sebe obsahujú látky, ktoré blokujú ich trávenie. Citlivým ľuďom môžu tieto látky dráždiť trávenie a znižovať využitie prospešných látok zo stravy,“ vysvetľuje proces namáčania lekárnička. Podľa nej sú zdravotne veľmi zaujímavé, aj keď menej známe, brazílske orechy (para orechy). Horníčková o nich hovorí ako o jedinom zdroji selénu z orechov - minerálu veľmi prospešného pre našu imunitu. Každý orech je ale podľa nej zaujímavý svojim zložením, nie sú ale plnohodnotným zdrojom bielkovín. „Preto je dobré ich striedať a neupínať sa iba na jeden druh. Dôležitá je kvalita a správne skladovanie, ideálne v uzavretej nádobe v chladničke, môžeme ich aj zamraziť,” hovorí.

Orechy v kocke:

  • konzumujte ich ideálne čerstvé,
  • pre využitie prospešných látok ich aktivujte namočením do vody,
  • venujte svoju pozornosť para orechom, sú prospešné pre imunitu, ako jediné obsahujú selén,
  • skladujeme ich v chlade, možno ich zamraziť,
  • nie sú náhradou bielkovín.
Máte ďalšie otázky, potrebujete iné informácie? Napíšte mi!

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.