MojaLekáreň.sk

Proteíny - aké druhy existujú a na čo sú dobré

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú budovať svalovú hmotu.

Proteíny - aké druhy existujú a na čo sú dobré
Zdielať

Bielkoviny v strave

Bielkoviny zaraďte do všetkých denných jedál, počnúc raňajkami. Udržíte tak hladinu cukru pod kontrolou a budete sa cítiť dlhšie sýti. Bielkoviny, ktoré vaše telo využije, pochádzajú z kompletných bielkovín, teda živočíšnych bielkovín. Rastlinné potraviny tiež obsahujú určité množstvo bielkovín, ale nie sú tak ľahko dostupné a neobsahujú celé spektrum aminokyselín, ktoré by telo mohlo využiť.

Bielkoviny - základ správneho fungovania organizmu

Bielkoviny plnia v tele mnoho dôležitých funkcií, napríklad obranu tela tým, že v tele vytvárajú protilátky, ktoré zabezpečujú správne fungovanie imunity. V neposlednom rade plnia aj výživovú funkciu tým, že nášmu telu dodávajú potrebnú energiu. Ak nestíhate jesť 3-krát denne, doprajte si počas dňa porciu bielkovín vo forme proteínového práškového nápoja alebo proteínovej tyčinky.

Proteíny pre športovcov a tých, ktorí chcú znížiť svoju hmotnosť

Proteíny často využívajú aj športovci, ktorí ich používajú pred alebo po tréningu na rast svalovej hmoty, alebo tí, ktorí chcú schudnúť - v oboch prípadoch odporúčame kontaktovať buď odborníka na výživu, alebo trénera, ktorý by vám mal odporučiť vhodný typ proteínu.

Aký proteín si vybrať na rast svalov

Na budovanie svalovej hmoty si vyberte bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou - to je číslo, ktoré udáva, ako dobre dokáže telo bielkovinu vstrebať a využiť. Ideálne sú pre vás srvátkové (whey) proteíny a izoláty, ktoré by ste mali podávať do dvoch hodín po tréningu. Srvátkový proteín je najkvalitnejší typ bielkovín na trhu - vyrába sa za studena priamo z kravského mlieka. Vďaka tomu je lepšie stráviteľný a využiteľný.

Proteíny a kalórie

Dennú potrebu bielkovín možno pokryť kokteilmi, ako aj kompletnou stravou. Nezabudnite však, že kalorický príjem bielkovín vo forme výživových doplnkov je výrazne nižší, takže s nimi môžete schudnúť.

Aký proteín si vybrať na chudnutie

Na chudnutie sú vhodné proteínové výrobky bez pridaného cukru alebo sladidiel vyrobených zo škrobu (dextríny/maltodextríny). Bielkoviny s pridanými rozvetvenými aminokyselinami (BCAA) nie sú veľmi vhodné. Tie podporujú rast svalovej hmoty, a tým aj priberanie. Kazeíny alebo iné tzv. nočné proteíny sú tiež vhodné, najmä večer, keď potrebujete zahnať hlad.

Ktorý proteín si vybrať, ak ste vegán

Vegánska strava sa vyhýba bežným zdrojom bielkovín (mäso, mliečne výrobky, vajcia), preto nezabudnite na dostatok rastlinných bielkovín. Kombinujte rôzne zdroje. Rastlinné bielkoviny sú zvyčajne jednozložkové a ak konzumujete len jeden typ, mohli by vám chýbať niektoré dôležité látky. Ako doplnok vegánskej stravy je preto vhodné kedykoľvek počas dňa konzumovať napríklad hrachový proteín, sójový proteín, ryžový proteín, konopný proteín atď.

Proteín - odporúčaná dávka

Ak športujete len rekreačne, odporúčaná dávka pre mužov je 1 g bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti, pre ženy 0,8 g na 1 kg telesnej hmotnosti. Toto množstvo môžete ľahko získať z bežnej dennej stravy.

Ak športujete vrcholovo alebo chodíte do posilňovne niekoľkokrát týždenne, odporúča sa konzumovať maximálne 2,5 g na 1 kg vašej telesnej hmotnosti. Dávka sa samozrejme líši v závislosti od toho, v akej fáze tréningu sa nachádzate.

Na čo si dávať pozor pri užívaní bielkovín

  • vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie od výrobcu, nadmerný príjem bielkovín môže viesť k zdravotným problémom (únava, zápcha, tráviace problémy, zmeny nálad, dehydratácia)
  • užívanie proteínov nie je vhodné pre každého - pozor si treba dávať, ak ste alergický na niektorú zo zložiek vybraného proteínového výrobku alebo ak užívate pravidelne lieky - v takom prípade sa určite poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.
  • podobne aj ľudia s cukrovkou, tehotné alebo dojčiace ženy, ľudia s ochorením pečene alebo obličiek, ľudia s poruchou krvácania alebo poruchou príjmu potravy by sa mali o vhodnosti užívania proteínov poradiť so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Intolerancia laktózy

Proteíny, ktoré neobsahujú laktózové cukry, umelé sladidlá ani dextríny alebo maltodextríny, sú vhodné pri bezlaktózovej diéte alebo pri syndróme dráždivého čreva. Bezlaktózové proteíny sa môžu konzumovať kedykoľvek počas dňa.

Ochorenie obličiek alebo dna

Pacienti s poruchami obličiek a dnou by nemali naraz prijímať veľké množstvá bielkovín. Ak je pre vás ťažké dodržiavať toto opatrenie v rámci bežnej stravy, siahnite po výrobkoch s najnižším obsahom bielkovín. Dávajte pozor, aby ste neprekročili maximálnu odporúčanú dávku stanovenú lekárom.

Diabetes

Ak trpíte cukrovkou, vyberte si proteín bez pridaného cukru s obsahom sacharidov od 5 do 15 gramov na porciu. Jednoducho povedané - nekupujte proteín, ktorý má cukor ako jednu z prvých troch položiek v zložení.

Spýtajte sa našich lekárnikov

Chcete sa dozvedieť viac informácií o proteíne alebo o tom, či je pre vás vhodný?
Poraďte sa s našimi lekárnikmi v online poradni!

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.