Strukoviny u nás príliš populárne nie sú, čo je veľká škoda. Sú totiž veľmi zdravé a majú vysokú nutričnú hodnotu. Dajte im preto šancu!
Prečo práve strukoviny?
- Strukoviny sú vyhľadávané pre svoj vysoký obsah proteínov. Bielkoviny sú v strukovinách zastúpené dokonca vo väčšom množstve než v mäse. Výhodou bielkovín získaných zo strukovín je to, že spolu s nimi neprijímate i nezdravý cholesterol, ktorý je vo väčšine mäsa.
- Ďalším ich pozitívom je to, že obsahujú celkovo málo tuku (toho nezdravého), naopak zdravý a potrebný tuk v nich nájdeme tiež.
- Sú zdrojom minerálov - vápnik, horčík, draslík, železo, vitamínov a potrebnej vlákniny.
- Strukoviny sú vhodné ako súčasť prevencie srdcovo-cievnych ochorení. Sú tiež vhodné pre diabetikov. Pomaly sa vstrebávajú, takže po jedle nedochádza k rýchlemu vzostupu hladiny cukru v krvi.
Aké sú druhy strukovín?
V súčasnej dobe nájdeme v obchodoch naozaj veľké množstvo strukovín. Stačí si len vybrať.
- Asi najznámejšia je šošovica, ktorá je bohatá na vitamín B, draslík a železo. Vyskúšajte i iný druh šošovice, než je tá zelená, čo napríklad žltá alebo červená šošovica?
● Fazule sú u nás tiež veľmi známe. Najčastejšie sa stretneme s bielymi, čiernymi alebo červenými fazuľami. Menej známe, ale veľmi chutné sú fazuľe Mungo, ktoré je možné variť alebo si ich nechať naklíčiť a pridať ich do rôzných šalátov.
● Sójové bôby obsahujú najviac bielkovín zo všetkých strukovín. Oproti ostatným strukovinám majú i menší obsah sacharidov a viac tukov. Pre svoje zloženie sa zo sójových bôbov vyrába množstvo ďalších produktov, ako je napríklad sójový nápoj.
● Cícer je menej známy, ale chutný druh strukovín. Má jemnú orieškovú chuť a pridáva sa do polievok, šalátov, kaší apod. Vyskúšajte cícer i vy.
● Hrach nie je potreba nijak predstavovať. Ten sušený je považovaný za strukovinu, ale zelený hrášok ešte za zeleninu.
Kategóriu
Strukoviny
nájdete aj na našom českom e-shope Lékárna.cz